Банките прекалиха! Такса "откриване на депозит"

Първа банка у нас официално сложи такава такса

Банките прекалиха! Такса "откриване на депозит" | StandartNews.com

Първа банка у нас официално сложи такса „откриване на депозит”. При близките до 0 лихви по спестявания, това означава, че клиентът категорично ще губи пари и ще плаща на финансовата институция за това, че му пази парите, твърди Марица.

20 лева е таксата за откриване на депозит на физическо лице на австрийска банка, която оперира в България, съобщи banker.bg.

Банката е Райфайзенбанк и нововъведението й е вписано в тарифата, която действа от 14 декември миналата година. Това е удръжката за спестявания до 200 000 лева, над тази сума е по договаряне. За същата сума, но в евро, таксата е 20 евро.

За депозитите на физически лица досега нямаше такси – нито за откриване, нито за закриване. Останалите банки все още не са обложили гражданите, но и това е въпрос на време, смятат анализатори на банковия пазар. Промени засега няма в ОББ, УниКредит Булбанк, Пощенска и др. Това наистина би спряло част от спестителите да трупат в банка.

А лихвите по новооткритите депозити са кръгли нули при големите банки. Редки изключения има само при по-малките, където доходността стига едва до 0.5%. 

 В последните месеци много финансови институции промениха тарифите си и при няколко се появиха такси по безсрочните влогове на граждани. В Търговска банка  например от 22 февруари откриването на сметката продължава да е безплатно, но от нея ще бъдат удържани по 2 лева месечно, или 24 лева годишно.

 

 

 

.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай