Банки обещаха помощ за закъсалите с кредитите

Ще обявят отстъпки в следващите дни

Банки обещаха помощ за закъсалите с кредитите | StandartNews.com

Австрийските банки планират да помогнат на домакинствата, които се затрудняват в изплащането на ипотечни кредити в отговор на нарастващото обществено недоволство заради свръхпечалбите, които те постигат от растящите лихви, пише Bloomberg.

Банките планират да представят съвместни мерки в идните дни, за да помогнат на кредитополучателите, които изпитват затруднения с ипотечните си кредити с променлив лихвен процент, казва Вили Чернко, главен изпълнителен директор на Erste Group Bank.

„Ако кредитополучатели със заеми с променливи лихви се изправят пред индивидуални стресови ситуации, австрийските банки ще дадат своя дан чрез отстъпки“, заяви Чернко, който оглавява Австрийската търговска камара, в публикация в LinkedIn. Около половината от всички заеми вече са предпазени с фиксирани лихви, допълни той.

Съобщението беше направено, след като австрийски политици, които ще се явят на избори догодина, се присъединиха към законодатели от цяла Европа в критиките към банките заради растящите лихви по кредитите при запазване на ниски лихви върху спестяванията. Миналата седмица Италия стана поредната страна, която шокира пазарите с планове за изненадващ данък върху свръхпечалбите на банките.

Депутати от опозицията в Австрия поискаха редица мерки в подкрепа на домакинствата, включително специален банков данък, таван върху лихвите по заемите и принуждаване на кредиторите да предлагат по-високи лихви по депозити. Австрийският министър на социалната политика Йоханес Раух поиска от агенцията за защита на потребителите VKI да заведе колективен иск за установяване дали банките са несправедливи, като запазват лихвите по депозитите близо до нула.

Чернко заяви, че банките се съобразяват с дългогодишни призиви на Европейската централна банка да повишат рентабилността си и да натрупат капиталови буфери за бъдещи кризи.

„Произволните и късогледи мерки, които отслабват банковата индустрия, също вредят на инвестиционния климат в Австрия“, изтъкна той.

На австрийския пазар на банкирането на дребно Erste Group Bank се конкурира с група от регионални кредитори на Raiffeisen, Bawag Group и Bank Austria, част от UniCredit.

investor.bg

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай