Сряда,

Bank of Enlgand с историческо решение. Мрачна прогноза

От: СТАНДАРТ -
1255
Bank of Enlgand с историческо решение. Мрачна прогноза
A
A
A

Bank of Enlgand повиши днес водещата си лихва с половин процентен пункт, което е най-голямото увеличение от 27 години. Решението е в опит да се овладее инфлацията, ускоряваща се заради последиците от руската инвазия в Украйна, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

С повишението основната лихва на банката се покачва до 1,75 на сто - най-високото равнище от разгара на световната финансова криза през декември 2008 година. Повечето икономисти очакваха това увеличение, след като упрaвителят на банката Андрю Бейли заяви преди две седмици, че регулаторът трябва да действа решително, ако инфлационната ситуация се влоши.

Bank of Enlgand бе критикувана, че се бави с мерките за овладяване на инфлацията, която се ускори до 40-годишен максимум от 9,4 на сто през юни и доведе до криза с разходите за живот. Въпреки че централната банка на Великобритания одобри пет последователни повишения на лихвата от декември, никое от тях не надвишаваше четвърт пункт.

За сметка на това Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ увеличи основната си лихва с 0,75 процентни пункта през всеки от последните два месеца до диапазона от 2,25-2,5 процента. Дори първото повишение на лихвата от Европейската централна банка (ЕЦБ) от 11 години миналия месец бе по-голямо от очаквания половин пункт.

Bank of Enlgand обяви също така, че според прогнозите й икономиката на Обединеното кралство ще влезе в рецесия през последните три месеца на годината на фона на резкия скок в цените на газа заради руската инвазия в Украйна.

Банката съобщи днес, че инфлацията ще се ускори до над 13 на сто през четвъртото тримесечие и ще остане "много висока" през по-голямата  част от 2023 година.

Експертите на Bank of Enlgand очакват инфлацията да удари най-високата си точна от над 42 години на фона на двойното повишение на цените на газа на едро.

Цените на електроенергията ще тласнат икономиката в рецесия за пет тримесечия, а брутният вътрешен продукт ще се свива през всяко тримесечие на 2023 година, предупреждава регулаторът.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички