Балцерович: Протестите не решават проблемите

Не бързайте за еврозоната, пазете валутния борд и плоския данък

Балцерович: Протестите не решават проблемите | StandartNews.com

Известният икономист Лешек Балцерович e у нас като специален гост на наградите "Банка на годината". 66-годишният професор се прочу със своя план за укрепване на полската икономика през 90-те години, когато той бе финансов министър и вицепремиер. Шоковата терапия "Балцерович" доведе до финансова стабилизация и продължителен икономически растеж. Гостът коментира ситуацията у нас пред БНР.

Протестиране по принцип без конкретни и ясни искания не решава проблемите на България.

Икономическите проблеми обикновено се дължат на лоши структури в държавата, а при демокрацията има само два начина те да бъдат поправени. Нека ги повторя. Първо - постоянен натиск на гражданското общество, което да настоява за специфични, а не общи искания. Те трябва да са професионално оформени и съм убеден, че в България има достатъчно хора, които знаят какво да се прави и как да ги формулират в един списък. Втората възможност е нова партия, създадена от млади хора.

Мирните протести са естествена част от демокрацията. Като външен наблюдател мога да кажа, че във всяка страна има основания за недоволство.

Един от проблемите е възникването на т.нар. професионални политици, готови на всичко, за да останат във властта. Решение на този проблем би било въвеждането на ограничение в броя мандати на депутатите, така както за президента.

Сред големите постижения на България са валутният борд, стабилната банкова система и ниският публичен дълг.

Такава стабилност не е лесно да бъде постигната. С мерките, предприети от българската централна банка през 2007 г., България избегна "ирландския сценарий".

Проблемите на страните в Европа обаче са национални и изискват национални решения и това все по-добре се разбира от правителствата в Европа.

По въпроса за кандидатстването в еврозоната няма лесен отговор по отношение на България. Имате всички преимущества на стабилния обменен курс, което означава, че сте почти в еврозоната. Но заради борда у вас има и една по-строга система на контрол, която можете да загубите, ако се присъедините към европейския валутен съюз. Проблемът идва от там, че веднъж влезли в еврозоната, вие получавате възможност за финансово спасение, ако фалирате. Освен преимущества тази възможност крие и опасности -тя може да отслаби националните защитни механизми.

Във всеки случай според мен е разумно да не се бърза. Нека видим как ще се развият нещата в еврозоната, а през това време България ще запази предимствата на своя валутен борд.

България трябва да запази финансовата стабилност и да не предприема фискални стимули, които могат да доведат да краткосрочни ползи и дългосрочни проблеми.

За да навакса в икономическото си развитие, страната трябва да запази валутния борд и 10-процентния плосък данък.

Браво за бюджетната дисциплина

Полският икономист проф. Лешек Балцерович е изразил подкрепа за работата на кабинета "Борисов" по отношение на финансовата стабилност на срещата си с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. "Вие не се опитахте да стимулирате кредитирането, което щеше да се отрази зле на валутния борд, а задържахте бюджетната дисциплина, ограничавайки харченето, без да повишавате данъците - точно обратното на мерките в Гърция", подчертал той.

Според Балцерович, за да наваксаме в икономическото развитие, трябва да запазим валутния борд и 10-процентния плосък данък. За България било по-добре да не бърза с еврозоната. "Имате всички преимущества на стабилния обменен курс, което значи, че сте почти в еврозоната. Нека видим как ще се развият нещата в еврозоната, а през това време България да запази предимствата на своя валутен борд", каза Балцерович. На срещата си с президента Росен Плевнелиев Балцерович е изтъкнал сред големите постижения на страната ни стабилната банкова система и ниския публичен дълг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай