Българският домат от вносни семена

95% от разсада за родните плодове и зеленчуци е от чужбина

Българският домат от вносни семена | StandartNews.com

София. Между 95 и 100% от различните видове плодове и зеленчуци, които се отглеждат у нас, са от вносни семена. Българските сортове са на изчезване и при пшеницата, слънчогледа и царевицата, показват данните от Националната стратегия за устойчиво развитие на земеделието у нас до 2020 г.

Хората у нас са забравили вкуса на родните сортове не само заради масирания внос на зеленчуци и плодове, а и заради използването на чужди семена, се посочва в документа. Ако през 2002 г. цялата реколта от пшеница е идвала от родни сортове, то в момента делът на родните семена е 85 на сто от посевите.

Най-драстично е спаднала употребата на родни семена при слънчогледа, където за последните 11 години българските семки са отстъпили с над 70% до 10-15 на сто от всички посеви. Ечемикът и царевицата също са отстъпили на вносните семена. Ако през 2002 г. с нашенски сортове са заемали до 80% от нивите, то в момента едва 40 на сто от посевите са с български разсад.

Подобен е проблемът и в животновъдните ферми. Повечето от овцете, козите и кравите са от вносни породи и генетичният материал за тях е внесен от чужбина. Традиционните български животни пък се превръщат в рядкост, отчитат експертите, подготвили националната стратегия за развитие на земеделието.

За да се върне обратно българският домат и традиционният вкус на млякото и месото, те предлагат насърчаване на отглеждането на местни породи чрез увеличаване на възможностите за директни продажби на продуктите от фермер на краен клиент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай