Българските банки с най-много пари

Българските банки с най-много пари | StandartNews.com

Лошите заеми ще се свият до 12,2%, прогнозират от Уникредит

Банките в България имат най-много пари. Те са с най-висока капитализация в страните от Централна и Източна Европа - 22,3%. Това показва проучване на "Уникредит", представено на годишната среща на "Юромъни" във Виена. На последно място е Украйна с 11,1%. Затова пък показателите по ръст на кредитирането ни нареждат на едно от последните места, след нас са само Словения и Унгария. Точната картина обаче е доста изкривена заради фалита на КТБ и изваждането й от статистическите данни. Кредитирането е проблем не само за България, но и за цяла Европа - има отрицателен ръст, сочи проучването, като най-ниските нива са през 2015 г. Във всички държави от региона банките разчитат предимно на местно финансиране от депозити. Най-голямо нарастване на кредитирането традиционно в последните години има Турция - над 20% за 2015 г. Тенденцията към намаляване на лошите кредити обаче е добрата новина. Прогнозата за България е намаляване до 12,2% в края на 2017 г. от 15,7% за 2015 г. Анализаторите на "Уникредит" дават малко по-високи от официалните прогнози за ръста на реалния БВП в страната - 2,8% за 2015 г. и 3% за 2016 г. Въпреки това ръстът е сред средните за региона - заедно със Словакия, Унгария, Словения, Босна и Херцеговина. За настоящата година се прогнозира инфлацията да нарасне до 0,5% след дефлацията за 2015 г. При отрицателен ръст на кредитите с 1,9% за 2015 г., се очаква ръст от 1,5% за 2016 г. Ръстът на депозитите продължава да намалява - от 5,9% за 2015 г. на 2,5% за 2016 г.

УниКредит планира да разшири бизнеса си в Централна и Източна Европа. Само през 2015 г. над 1,2 милиона нови клиенти в държавите от ЦИЕ са избрали да работят с УниКредит. Очаква се клиентската база да се разшири с още 1 милион до 2018 г. УниКредит планира да инвестира 1,2 млрд. евро в дигитализация на услугите като по този начин ще отговори на тенденциите в потребителското поведение и ще намали разходите. Прогнозите на УниКредит са, че ползвателите на интернет банкирането на групата ще се удвоят от 5 на 10 милиона в региона, а на мобилното банкиране ще нараснат от 1 до 7 милиона през следващите три години.

Икономисти: Продължете реформите

Три възможни автогола може да си вкара България през следващата година, ако не внимава. Най-важният от тях е липсата на реформи - структурни и институционални. Това заяви на срещата на "Юромъни" във Виена Любомир Митов, главен икономист на "Уникредит груп" за Централна и Източна Европа. Втората опасност е в краткосрочната програма на правителството - да не се залита по харчене, както стана в края на 2015 г. Препоръчителна е предпазливата бюджетна политика, защото това за нас е единствената котва поради липсата на парична политика заради валутния борд. Третото предизвикателство е прегледът на активите на банковата система, което обаче не предполага кой знае какви неприятни изненади.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай