Български кораби могат да бъдат задържани в чужди пристанища

Български кораби могат да бъдат задържани в чужди пристанища | StandartNews.com

Варна. Председателят на моряшкия профсъюз Иван Велков алармира, че законодателен пропуск заплашва корабите, плаващи под български флаг, с блокада на чужди пристанища след 1 август, предаде бТВ.

Във Варна беше проведена кръгла маса, посветена на предизвикателствата в XXI век и организирана по случай Международния ден на моряка.

От тази дата в сила влиза Морската трудова конвенция, която налага нови изисквания пред корабоплаването, а българското законодателство все още не е синхронизирано с международния документ.

В следствие, собствениците на кораби няма как да получат необходимите документи, а без тях властите на чуждите пристанища имат право да задържат корабите.

Новата конвенция изяснява правата и задълженията на моряци и пристанищни власти. Моряците вече ще имат право да сезират пристанищния контрол във всяка страна, ратифицирала Конвенцията, ако срещат някакви трудности на борда.

Пристанищните власти ще имат право да проверяват и трудовите договори на екипажите, и изплатените осигуровки. Ако има забавяне на заплатите, пристанищният контрол ще може да задържа кораба до отстраняване на нередностите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай