Българската банка за развитие се представи във Видин

Българската банка за развитие се представи във Видин | StandartNews.com

Видин. Българската банка за развитие се представи пред бизнеса във Видин. Това е първото ни представяне пред потенциалните ни клиенти, обяви главният изпълнителен директор Димо Спасов.


Банката е 99 % държавна собственост, изтъкна той. Създадена е да кредитира малки и средни предприятия в България. Рейтингът й я поставя в топ 4 сред банките у нас. Тя е най-добре позиционираната банка в страната за привличане на международен ресурс.


Активите на трезора възлизат на 1,7 милиарда лева. За кредити на фирми са предвидени 609 милиона лева. Собственият капитал на банката е 680 милиона лева.


Банката предлага лесен достъп до финансов ресурс. С фокус сме върху малкия и средния бизнес. В момента тя изгражда своята национална мрежа, обясни Димо Спасов.


Банката за развитие ще кредитира с предимство сектори, които създават добавена стойност и нови работни места, производство в структурноопределящи за икономиката сектори, стартиращи предприятия, експортни и иновации в съществуващи фирми.


Банката е предвидила специален кредит за оборотни средства, наречен "Развитие". Предназначен е за много малки предприятия с лихвен процент от 7 % и срок от 3 до 24 месеца. Кредит "Развитие" ще се предоставя и за инвестиции. В такъв случай лихвеният процент е 6 и се отнася за микро и малки предприятия. Специален кредит ще получат и кандидатите за започване на собствен бизнес. Наречен е "Стартиращ бизнес" с лихвен процент 6. Той има и гратисен период до 12 месеца.


За експортни фирми е предназначен кредит "Предекспортно финансиране" и "Следекспортно финансиране". Предвидено е и он-лендинт финансиране за земеделие Възможният кредит тук е 100 милиона лева.


До момента фондът е подкрепил отпускането на кредити в размер на 104 милиона лева от гаранционните схеми по програмата за развитие на селските райони, каза още Спасов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай