Българите вече не купуват имоти в Гърция. Избраха приказна държава

22% ръст на сделките

Българите вече не купуват имоти в Гърция. Избраха приказна държава | StandartNews.com

Българите вече не купуват като луди имоти в Гърция. На пазара има нова тенденция. И тя е Дубай.

Все повече българи търсят имоти в Дубай, показват данните на компанията за луксозни имоти Unique Estates, предаде сайтът pariteni.bg.

С 22% расте броят на сделките за недвижими имоти в Дубай към есента на 2023 година спрямо същия период на предходната 2022 г. Това повишение в активността се отразява в общата стойност на сделките, която достига 97,55 милиарда AED, което представлява увеличение от 40% спрямо 69,5 милиарда AED за същия период на 2022 г. Само през октомври 2023 г. обемът на сделките расте с допълнителни 30 милиарда AED или 8,16 милиарда долара.

„През 2023 г. Дубай буквално влезе в историята, превръщайки се във водещ пазар на луксозни имоти в света. Дестинацията успя да генерира близо 850 милиона долара от жилища от висок клас, с пазарна цена от над 10 милиона долара през първите шест месеца на годината. Така Дубай за първи път изпревари Лондон, Ню Йорк и Париж. ”, коментира Весела Илиева, управляващ партньор на Unique Estates.

Според проучването на Unique Estates доходността от наем в Дубай към момента е в диапазона 6-10%, а от краткосрочен наем достига 13%. Други ключови предимства на притежанието на имот там е 0% ДДС върху жилищата, гъвкави възможности за плащане и благоприятна социална среда. За сравнение доходността от наем в София трудно надхвърля 4-5%, а от краткосрочен – около 10%, без да се включват разходите за управление.

„Все по-голям процент от нашите клиенти в България се интересуват от инвестиция в Дубай с цел постигане на висока доходност, защита на спестяванията, възможност за препродажба на имота още в етапа на строителството и реализиране на печалба. Наблюдава се значително покачване на заявленията за „златна виза”, като български и международни инвеститори се насочват към Емирствата заради добрите инвестиционни перспективи”, казва Весела Илиева. 

„В стремежа си да предложим възможно най-висока доходност на нашите клиенти все по-често препоръчваме Дубай, тъй като дестинацията предлага по-добра ликвидност спрямо българския пазар”, допълни тя.

ОАЕ снижават изискванията за инвестиции в имоти за получаване на „златна виза“. Минималното финансово изискване за кандидатстване за тригодишна виза чрез инвестиция в Дубай към момента е 750 000 AED, което е намалена стойност от първоначалната – 1 000 000 AED. Инвеститори, които купят имот/и на стойност 2 000 000 AED или повече, пък могат да получат виза за пребиваване с възможност за подновяване за период до пет години.

Най-скъпо продаденият имот на международен клиент в Дубай е пентхаус на стойност 500 000 000 AED или 136 000 000 долара. Той е с площ от малко над 2000 кв. м,  разполага с 5 спални, а стъклените му стени разкриват впечатляваща гледка към Арабския залив. Намира се в 71-етажна кула с високи тавани, плаващи стълбища и ефектно осветление. Следващите 2 най-скъпи имота са вили в Palm Jumeirah, съответно на стойност 302 млн. AED и 280 млн. AED.

Към Дубай днес се наблюдава сериозен интерес от страна на французи, англичани, индийци, руснаци, китайци. В момента там живеят представители на над 200 националности. За 2023 г. са регистрирани 12.4 млн. туристи, а над 4 500 милиардери са избрали дестинацията за свой нов дом. Очакванията са до 2040 година населението на Дубай да достигне 7,8 млн. души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
5 Коментара
Бай Михал
преди 2 месеца

Малеее тя пък една държава...една пустиня един пустиняк . Гърция си е 1000 пъти по добре. Едва ли някой ще ви повярва.

Откажи
Теменужка
преди 2 месеца

Вероятно искате да кажете не българите, а тези които огр@бват България . Те си купуват имоти за милиони с нашите пари, докато народът, особено пенсионерите с мизерните пенсии, тънат в мизерия

Откажи
Пенсионер
преди 2 месеца

Така е. За Коледа Асен Василев отряза Коледната добавка на пенсионерите. Даде я на съдиите, че са им малки заплатите.

Откажи
Е. Дамянов
преди 2 месеца

Пълни глупости.

Откажи