Айолов: "Енерго про" и ЕВН да се вразумят

Айолов: "Енерго про" и ЕВН да се вразумят | StandartNews.com

София. Електроснабдителните предприятия (ЕСП) ЕВН и "Енерго про" трябва да се вразумят и да потърсят спогодби с НЕК за уреждане на финансовите си взаимоотношения, заради които бе започната процедурата по отнемането на лицензите им. Това заяви зам.-министърът на енергетиката Иван Айолов на енергиен форум. Той припомни, че ЧЕЗ вече са потърсили НЕК за уреждане на казуса и нарече това "правилен" подход. Новите доказателства, които председателят на ДКЕВР е раздал на ЕСП-тата, са фактурите за прихващанията в периода юли 2012 - юли 2013 г., обясни Айолов. Подходът на ЧЕЗ би трябвало да вразуми останалите ЕСП-та, коментира още Иван Айолов.

Взаимоотношенията между НЕК и ЕСП-тата вече са излезли от руслото на нормалната търговска практика, коментира енергийният експерт проф. Атанас Тасев. ЕСП-тата събират над 4 млрд. лв., така че паричният поток към НЕК и производителите на енергия се събира от тях. Ако паричният поток към производителите се прекъсва, възниква заплаха за спиране на работата на мините, ТЕЦ-овете и на доставките на ток, т.е. застрашава се националната сигурност, заяви Тасев. Затова стартира процедура за отнемане на лицензите на ЕСП-та. Решението на ЧЕЗ да се споразумее с НЕК е първа крачка към решаване на проблема, каза проф. Тасев. Според него отнемане на лицензи няма да има, а трите ЕСП-та ще платят част от дълговете си.

Преговарят за по-евтин ток

Водят се преговори за намаляване на преференциалните цени за зелената енергия и по дългосрочните договори с американските централи в "Марица-изток". Това съобщи зам.-министърът на икономиката и енергетиката Иван Айолов. На среща с представителите на двата щатски теца те изразили готовност да се предоговорят условията. В БЕХ се готви модел, който да им бъде предложен, обясни Айолов. Той е обсъждал с представители на фотоволтаичния сектор ограниченията на производството на ток. В такава ситуация всеки трябва да отстъпи, за да не потъне корабът, коментира Айолов и напомни, че бяха ограничени мощностите на АЕЦ и ТЕЦ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай