Автосалон 2022 - половин година чакане за нова кола

Цените хвърчат нагоре, войната в Украйна затруднява доставките

Автосалон 2022 - половин година чакане за нова кола | StandartNews.com
  • Цените хвърчат нагоре, войната в Украйна затруднява доставките

 

След двегодишно прекъсване заради пандемията, отново големи емоции за автомобилните фенове у нас. Международният автомобилен салон София 2022" се провежда от 3-ти до 12-ти юни в Интер Експо Център. Над 100 фирми-изложители и 12 000 кв.м. изложбена площ  представят най-доброто, което автомобилната индустрия може да покаже. Много технологични новости и автомобилни премиери очакват посетителите на 25-то издание на Автомобилния салон в София. Впечатляващ е  и броят на автомобилите с алтернативно задвижване - хибридни, plug-in и изцяло електрически.

Международният автомобилен салон в София" е между най-престижните изложения в региона и едно от 12-те изложения в света, включени в официалния календар на "Международната организация на автомобилните производители" (OICA), наред с автосалоните в Париж, Мюнхен, Женева, Детройт, Токио."Автомобилен салон София 2022" се очертава да бъде най-мащабната и впечатляваща витрина на автомобилната индустрия в България от форумите досега.

Ударът - купиха най-скъпата кола на изложението

Цена от 600 хил. лв. плати клиент на Автосалон София 2022 за най-скъпата кола на изложението. По желание на новия собственик автомобилът заключен, за да не влиза повече никой в него. Реално Автосалон София 2022 в не малка степен представлява складовата наличност на вносителите, силно ударени от кризата в производството заради недостига на чипове и войната в Украйна.

Не са малко колите на салона, които са у нас само имиджово и тепърва предстои отварянето на продажбите им в следващите месеци, като Ford Bronco, Ford Mustang Mach-E и бранда Ora.

Такъв е случаят с представения вчера Mercedes SL, който като експонат струва 323 500 лв. Изцяло електрическите експонати EQS и EQE също са закупени. Новото поколение Range Rover също има собственик, както и Jaguar F-Type SVR.

Огромен брой на премиери на елколи

Звучи почти невероятно, но 25-тото издание на автомобилен салон София се очертава да бъде най-мащабната и впечатляваща витрина на автомобилната индустрия от началото на годината не само на Балканите, но и на Стария континент като цяло.

Ето кратък преглед на автомобилите, които правят своето първо представяне пред широка публика имено в София: Citroen C5 X, KIA Niro, Mazda CX-60, Mercedes SL, Opel Astra,Renault Megane E-TECH, Renault Austral, SsangYong Korando e-Motion, Skoda Enyaq Coupe RS iV, Subaru Solterra, Toyota bZ4X, Volkswagen ID.5 GTX, Volvo C40 Electric.

По-малко от три месеца след като Renault Austral беше представено за първи път на специално онлайн събитие, новият SUV направи своя дебют пред публиката на Автомобилен салон София.Новите изцяло електрически модели SUV-купе ID.5 и ID.5 GTX също отпразнуваха своята премиера в София.

На щанда на Volkswagen, посетителите на Автомобилен салон София 2022 могат да видят флагмана в ID. семейството - топ версията ID.5 GTX със задвижване на четирите колела и мощност от 299 к.с., решен в спортно сив цвят. Новите ID.5 и ID.5 GTX са шестите напълно електрически модели, които се присъединяват към ID.

Една абсолютна класика за българския пазар - Opel Astra - присъства с най-актуалното  си поколение на изложението в София.Сред ключовите по значение премиери на щанда на BMW на изложението е новият екстравагантен електрически SUV модел iX в най-мощното си изпълнение M60, което разполага с 619 к.с. и 1015 Нм. Електрическата машина ускорява за 3,8 секунди от място до сто километра в час и изминава 566 км с едно зареждане на батерията според нормите WLTP.

Mercedes от своя страна показа най-новото издание на емблематичния роудстър SL, който вече повече от половин век е смятан за една от визитните картички на марката с трилъча звезда на емблемата.

Нова кола веднага - мисията почти невъзможна

Почти на всеки щанд на вносителите ще ви кажат за големия проблем - недостигът на автомобили. Общо взето, се чака около половин година, дори и на щанда на Dacia, където са най-изгодните цени за нова кола. Там може да поръчата базовата серия на новата Sandero на цена от 27 440 лева.

Само с 500 лева по-скъпо излиза друго изгодно предложение - базовата версия на Skoda Fabia. Но остава проблемът - чакането. А емоциятя от влизането в новия евтомобил принудително ще почака. Практиката в този случай е да се остави депозит около 1500- 2000 лева, който се приспада от цената на автомобила. Шансът е, ако в течение на времето някой се откаже и отидете по-напред в списъка.

Има ли нова кола под 20 000 лева Недостигът на чипове и резервни части заради войната в Украйна освен, че бави доставките, допълнително и помпа инфлацията. Тя се отразяава и в този бранш, като цените се покачват непрекъснато. Някои дилъра представят оферти в рамките на този месец, но не се наемат да кажат какви ще са цените след това. Но посоката е една - нагоре.

Като цяло, средно с по около 6-7 хиляди лева са поскъпнали повечето масови модели на българския пазар само за последните три години, показва традиционната справка на Automedia.bg за най-евтините нови автомобили у нас.

Ако през декември 2019 на пазара е имало 13 модела със стартова цена под 20 000 лева, през декември 2020 те вече са само пет, а в момента няма нито един с изключението за Citroen C3 - 19 770 лева.

Иначе друга атракция на Автосалона в София е електрическият звяр на Mercedes - EQS 4MATIC. Базовата цена му е 263 400 лева, а тази на изложения експонат е 323 500 лева. На щанда на Toyota пък има отново традиционно много посетители, които разглеждат новите модели на една от най-продаваните марки в света.

Наградите

Освен удоволствието да видят, да тестват и да закупят някои от последните модели, един от посетителите на изложението ще има невероятния шанс да си тръгне с нов автомобил. Изборът е между 4 автомобила с цени от 36 360 до 46 690 лева. Посетителите ще избират измежду Ford Puma, KIA Stonic, Skoda Fabia и Peugeot 208. Ето и цените на билетите: Възрастни Премиерен ден - 35 лв.Възрастни понеделник-петък - 10 лв.Възрастни събота/неделя - 12 лв.Възрастни след 17:00 - 8 лв.Ученически от 8 г. до 16г. - 6 лв.Ученически след 17:00 - 4 лв.Семеен билет 2+2 понеделник-петък - 22 лв.Семеен билет събота/неделя - 25 лв.Деца до 7г. - безплатно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай