Понеделник,

Асен Василев подкрепи данъчни мерки срещу големите корпорации

От: Рачо Рачев, сн. МФ -
535
Асен Василев подкрепи данъчни мерки срещу големите корпорации
A
A
A

„България подкрепя проекта на Директива, с която се въвежда минимално ниво на данъчно облагане за мултинационални групи в Европейския съюз“, заяви вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев. Той взе участие в състоялото се днес редовно заседание на Съвета по икономически и финансови въпроси на ЕС (ЕКОФИН) в Люксембург.

Минималният праг на данъчно облагане за големите компании се предлага да се въведе след решение на ОИСР от 2021 г. и има за цел да установи по-справедливо данъчно облагане в глобален мащаб. Облагането с данъци на печалбите на големите корпорации от години е предмет на спорове. Общественото мнение в държавите в различни части на света оказва натиск върху правителствата заради разкрития, че някои от най-мощните световни корпорации плащат малки, направо символични, данъци.

През 2021 г. 136 държави от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), даващи повече от 90% от световния брутен вътрешен продукт, се съгласиха да предприемат конкретни мерки за по-справедливо разпределяне и облагане на печалбите на международните корпорации. Одобрен беше и подробен план за въвеждане в действие на тези мерки до 2023 г., за да се осигурят допълнителни данъчни постъпления по света в размер на стотици милиарди евро.

Финансовите министри обсъдиха днес в Люксембург икономическите и финансови последици от войната в Украйна, възможен нов пакет от санкции срещу Русия, подготовката на предстоящите срещи на Г-20 и на МВФ. Приети бяха заключения за укрепването на икономическата автономия на ЕС и промените в политиката на развитие.

„Войната срещу Украйна има изключително негативни икономически и финансови ефекти. Изправени сме пред нарастващи разходи в сферата на отбраната, за посрещане на бежанците и в същото време пред санкции и проблеми, породени от военните действия. Необходим ни е общ европейски подход и решения на проблемите“, посочи Василев в своето изказване.

Той отбеляза, че България подкрепя санкциите срещу Москва и настоява да се наблюдават и анализират всички последици от тях. Българската банкова система  не е изложена на риск от финансовите санкции, доколкото тя има ограничени отношения с руската банкова система, допълни министър Василев.

В заседанието на министрите чрез видеовръзка участие взе и украинският финансов министър Серхий Марченко.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички