Асен Василев подкрепи данъчни мерки срещу големите корпорации

Някои от най-мощните световни корпорации плащат малки, направо символични, данъци

Асен Василев подкрепи данъчни мерки срещу големите корпорации | StandartNews.com

„България подкрепя проекта на Директива, с която се въвежда минимално ниво на данъчно облагане за мултинационални групи в Европейския съюз“, заяви вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев. Той взе участие в състоялото се днес редовно заседание на Съвета по икономически и финансови въпроси на ЕС (ЕКОФИН) в Люксембург.

Минималният праг на данъчно облагане за големите компании се предлага да се въведе след решение на ОИСР от 2021 г. и има за цел да установи по-справедливо данъчно облагане в глобален мащаб. Облагането с данъци на печалбите на големите корпорации от години е предмет на спорове. Общественото мнение в държавите в различни части на света оказва натиск върху правителствата заради разкрития, че някои от най-мощните световни корпорации плащат малки, направо символични, данъци.

През 2021 г. 136 държави от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), даващи повече от 90% от световния брутен вътрешен продукт, се съгласиха да предприемат конкретни мерки за по-справедливо разпределяне и облагане на печалбите на международните корпорации. Одобрен беше и подробен план за въвеждане в действие на тези мерки до 2023 г., за да се осигурят допълнителни данъчни постъпления по света в размер на стотици милиарди евро.

Финансовите министри обсъдиха днес в Люксембург икономическите и финансови последици от войната в Украйна, възможен нов пакет от санкции срещу Русия, подготовката на предстоящите срещи на Г-20 и на МВФ. Приети бяха заключения за укрепването на икономическата автономия на ЕС и промените в политиката на развитие.

„Войната срещу Украйна има изключително негативни икономически и финансови ефекти. Изправени сме пред нарастващи разходи в сферата на отбраната, за посрещане на бежанците и в същото време пред санкции и проблеми, породени от военните действия. Необходим ни е общ европейски подход и решения на проблемите“, посочи Василев в своето изказване.

Той отбеляза, че България подкрепя санкциите срещу Москва и настоява да се наблюдават и анализират всички последици от тях. Българската банкова система  не е изложена на риск от финансовите санкции, доколкото тя има ограничени отношения с руската банкова система, допълни министър Василев.

В заседанието на министрите чрез видеовръзка участие взе и украинският финансов министър Серхий Марченко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай