Асен Василев обяви кога бизнесът ще получи компенсациите за тока

Фирмите вземат по 110 лева за мегаватчас до 28 февруари

Асен Василев обяви кога бизнесът ще получи компенсациите за тока | StandartNews.com

До 28 февруари ще бъдат изплатени компенсациите на бизнеса заради високите цени на тока през октомври и ноември, съобщиха от финансовото министерство.

Това ще стане според публикуваното вчера Указание на министъра на финансите Асен Василев относно счетоводно отчитане на Програмата за компенсиране на небитови крайни клиенти на електрическа енергия. Във фиксираната за подпомагане сума от 110 лева за мегаватчас не е включен ДДС. По този начин ще бъде намалена дължимата сума от небитовите крайни клиенти, уточняват от финансовото министерство.

Приетата от Министерския съвет Програма за компенсиране на небитовите крайни клиенти на електрическа енергия има за цел да защити и подпомогне всички небитови крайни потребители за справяне с последиците от колебанията на цените на електрическата енергия. Тя е с компенсаторен ефект и допълва вече предприетите други временни мерки на национално ниво за повишаване на прозрачността и подобряване на функционирането на енергийния пазар, както и засилване на регулаторния контрол. Програмата обхваща период на подпомагане от 1 октомври 2021 г. до 30 ноември 2021 г. включително. Компенсациите ще бъдат изплатени до 28 февруари 2022 година, посочват от министерството на Асен Василев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай