Вторник,

Апокалипсис в туризма, влизаме в оранжевата COVID зона

От: редактори -
517
Апокалипсис в туризма, влизаме в оранжевата COVID зона
A
A
A

"Изминалата година беше апокалипсис за туристическия бранш в неговата цялост. Екскурзоводи, които не работят от година и половина, случаен превоз, който е към туристическия бранш, хотелиерите, които част от тях работят, но хотелите и туризмът не са само на морето; ресторантите с това отваряне-затваряне, туроператорите входящ туризъм, като чужденците спрямо тях са "червени" и "зелени"; туроператорите изходящ туризъм пък са абсолютно спрени и бяха забранени миналата година от март 2020 г. до 30 април 2021 г.. В този сектор нещата са катарзис". Това заяви председателят на обединение "Бъдеще за туризма" Павлина Илиева пред Bulgaria ON AIR.

Илиева работи в изходящия туризъм, където обстановката е най-непредвидима: "Има опасност да сте си предплатили почивка, а в деня на тръгване може да се окаже, че държавата е "червена"; имате предплатен чартър, заявена отпуска отпреди месец, но има вероятност човек да си остане вкъщи, защото здравното министерство препоръчва". 

От бранша настояват за среща с Министерството на икономиката, Министерството на здравеопазването, Министерството на туризма и със социалното министерство да решават съвместно проблемите на българския туризъм. 

На 9 август, понеделник, България влиза в "оранжевата зона". Според председателя на "Бъдеще за туризма", това ще е краят на летния туристически сезон у нас.

"Работим в последната минута, защото нямаме предвидимост. Всяка заповед излиза в понеделник с влизане в действие в сряда, което означава, че имаме чисто два дни предвидимост. Ние почти ще спрем работа, ще намалее обемът на работа както за излизане, така и за влизане. Ние ставаме "оранжева" държава и съответно другите държави ни гледат като опасна", коментира Илиева.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички