Вторник,

Апокалипсис с тока. Шоково поскъпване

От: СТАНДАРТ -
1664
Апокалипсис с тока. Шоково поскъпване
A
A
A

Цената на тока за бизнеса галопира нагоре, индустрията е пред колапс, а фирмите - на ръба.

Към 20 септември цената на тока в България за бизнеса е 150 евро за мегаватчас. Увеличението стига към 300% и цената на тока продължава да расте, съобщи bTV. Телевизията цитира Павлин Найденов, собственик на малък индустриален парк в София, наемодател на различни бизнеси.  Найденов казва, че за площите, които управлява, са положени всички възможни мерки за енергийна ефективност.

„Въпреки това обаче сметките ни за ток са главоломни. От четири години фирмата ни е на борсата. Стигаме до момент, в който 2018 г., 2019 г. и 2020 г. средната ни борсова цена е около 100 лева. Сега изведнъж  тези два месеца юли и август борсовите цени стигнаха 240-250 лева“, каза бизнесменът. Ден по-късно цената на тока на борсата мина 300 лева.   

Природният газ е основната причина за поскъпването на тока в Европа, но това се дължи на дългосрочни процеси. Не се инвестира в проучванията, търсенето и добива му. Европа дълго време си мислеше, че ВЕИ-тата могат лесно да заменят природния газ и въглищата. В момента виждаме, че не могат, коментира пред bTV енергийният експерт Боян Рашев. Той очерта апокалиптична картина – разпадане на европейския пазар на ток и драстично поскъпване на тока за бита у нас. Според него, за да се покрие реалната цена на тока, тя трябва да се вдигне с 50%.

„Факторите, които покачват цената на тока, са общоевропейски. В края на юли имаше проблеми на наша територия, тогава си имаше наш пик. След това ТЕЦ „Марица изток 2“ тръгна и нещата се нормализираха“, добави той.

Според енергийния експерт с тези цени на тока Европа не е място, където може да се произвежда, каквото и да е. Тя става абсолютно неконкурентна и за всички ще бъде много скъпо.

„Свързаният електроенергиен пазар на ЕС ще се разпадане и отделните държави ще си защитават икономиките. Цените на въглеродните квоти трябва да се свалят. Има много механизми, ЕК може да го направи“, обясни той.

Рашев обясни, че огромна част от енергията на АЕЦ „Козлодуй“ отива на регулирания пазар, за да се държи ниска цената за домакинствата.

„На 1 януари, когато се актуализират цените за домакинствата, който и да е на власт, на следващия ден ще падне от нея“, смята експертът.

Според министъра на енергетиката Андрей Живков цените на индустриалния ток летят в небесата от фактори, които не зависят от нашата страна, а от политиката на Европа. „Забелязваме тази тенденция, която е европейска и го наблюдаваме с притеснение. Причините са цял комплект, като започнем от цените на въглеродните емисии, които последните няколко месеца скочиха много осезаемо. Към момента са на нива от 60-63 евро, това без съмнение оказва влияние на електроенергията“, обясни той.

Според Живков друга причина е високите цени на природния газ, който също бележи рекордни нива. И допълни, че прогнозите не са оптимистични.

Министърът на енергетиката заяви пред bTV, че през настоящата седмица ще има срещи с бизнеса, на които да се вземе решение за подпомагане на предприятията заради скъпия ток. Надежди за поевтиняване в следващите месеци няма.

Според предприемача Найденов бизнесът в България е на ръба и ако цената на тока не падне, ще последват масови фалити. Представители на бизнеса вече обмислят протести.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com