Анализатори с прогноза. Голям обрат с пазара на имоти

Какво ни чака

Анализатори с прогноза. Голям обрат с пазара на имоти | StandartNews.com

Очакваме началото на съществен обрат на пазара на бизнес имоти през 2024 г. - първо по отношение на наемната, а след това - и на инвестиционната активност. Обръщане на тренда може да се случи, ако текущите тенденции в местната и световната икономика, както и на пазара на труда, се запазят.

За сегмента на офис площите предстоящата година ще е последната от цикъла на намаляване на площи и ръст на нивата на незаетост. При инвестиционните придобивания се очаква ограничена активност и предпазливи инвеститори, но сигналите за успокояване на ръста на лихвите са заявка за обръщане на негативния тренд.

“Макар и да е рано за оптимистични прогнози, ключовите показатели на икономиката определено показват стабилизиране, което обичайно предшества обръщане на трендовете.

Ако инфлацията и ръстът на лихвите по кредитите бъдат овладени в близките тримесечия, още към края на 2024 г. и началото на 2025 г. ще видим първите признаци на връщане на пазара на бизнес имоти към растеж”, коментира Явор Костов, управляващ партньор в Cushman&Wakefield Forton, пише "Блиц".

Ог консултантската компания прогнозират, че инвеститорите със собствени средства или с осигурен кредитен ресурс ще са сред водещите на пазара.

“Очакваме те да са селективни и да акцентират върху стабилни проекти с прогнозируема възвращаемост.

Също така ще се търсят и възможности за инвестиране в подценени активи и такива в затруднение, които предоставят потенциал за инвестиции, репозициране на пазара и увеличаване на тяхната стойност в рамките на живота на проекта”, обобщи Анастасия Цолова, мениджър “Капиталови пазари” в Cushman&Wakefield Forton.

Според нея активни на пазара ще са инвеститори, които реализират стратегии с умерен и контролиран риск. Интерес към покупки се прогнозират и от страна на инвеститори, които търсят бизнес имоти за собствено ползване или за разширяване на съществуващо портфолио.

Очаква се доходността при инвестиционни сделки във всички сегменти на пазара да продължи плавно да нараства с цел компенсиране на растящите кредитни разходи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Аз Кочо
преди 4 месеца

Лихвите ще намалеят с 1пр и инфлацията ще изхвърчи отново. Тогава ще видим не 4. 5 пр. лихви от ецб

Откажи