Американски бизнеси обмислят оттегляне от Китай

Нарастват опасенията от по-нататъшно влошаване на връзките между САЩ и Китай

Американски бизнеси обмислят оттегляне от Китай | StandartNews.com

Проучване, проведено от Американската търговска камара в Китай, показва, че американските компании в Китай все повече се опасяват от по-нататъшно влошаване на връзките между страните, предаде ДПА.

При проведеното този месец допитване 87% от респондентите са изразили песимизъм относно перспективите за отношенията между най-големите икономики в света, в сравнение със 73% при последното проучване на бизнес доверието.

Близо една четвърт от тях обмислят или вече са започнали да преместват веригите си за доставки в други държави. Двадесет и седем процента съобщават, че техните компании са "се пренасочили към други държави" - увеличение с 22% в сравнение с проучването по-рано тази година.

Около две трети са посочили двустранното напрежение и други геополитически рискови фактори като най-важните въпроси за чуждестранните служители, когато обмислят потенциална работа в Китай.

Все пак 59% от американските фирми имат положителна оценка за икономическото възстановяване на Китай от пандемията от КОВИД-19.

Връзките между Пекин и Вашингтон са в най-лошото си състояние от установяването на дипломатически отношения през 1979 г. насам, посочва ДПА. Сред източниците на разногласия са подкрепата на Китай за войната на Русия в Украйна, претенциите й в Южнокитайско море, контролът на САЩ върху износа на високотехнологични продукти и продължаващата търговска война с наказателни мита.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай