AmCham и Асарел-Медет с доклад за енергетиката на България

„Асарел-Медет"АД беше представено от инвестиционния директор инж. Ивайло Василев

AmCham и Асарел-Медет с доклад за енергетиката на България | StandartNews.com

Американската търговска камара (AmCham) в България представи своя изцяло нов доклад „Декарбонизацията на електроенергийната система на България 2022 – 2050 г.“

Широкообхватният анализ включва три сценария и пакет от препоръки за политики, които способстват енергийния преход чрез удачна инвестиционна рамка. Анализът е изготвен с финансовата подкрепа на „Асарел-Медет"АД и беше представен в столичния хотел „ИнтерКонтинентал“ от Красимир Ненов, съпредседател на комитет „Енергетика и минерални ресурси“ на камарата.

На събитието присъстваха и Петър Т. Иванов, главен изпълнителен директор, и Иван Цанков, член на енергийния комитет на камарата.

„Асарел-Медет"АД беше представено от инж. Ивайло Василев - директор „Инвестиционни проекти и развитие".

Докладът си поставя няколко цели - декарбонизация на електроенергетиката на страната, плавно навлизане на новите технологии за декарбонизация съобразено с пазарните и регулаторни изисквания, плавен и справедлив енергиен преход, запазване на устойчивостта и жизнеспособността на енергийната система на България, защита на конкурентоспособността на местната икономика, гарантиране на енергийните доставки за бизнесите и домакинствата.

Анализът предлага стратегически подход за отговорен енергиен преход в посока декарбонизация на електроенергийния сектор на България. Той не фаворизира никоя от наличните технологии за постигане на декарбонизация, като се води от използване на обективни данни и потвърдени допускания, които произтичат от някои от актуалните документи, касаещи развитието на енергетиката и опазването на климата, приети от Европейската комисия и България.

Изследването е резултат от шестмесечна работа на екип на водещата консултантска компания за подобни анализи - Compass Lexecon.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай