Алибегов: Не сме отчаяни, гневни сме

Този локдаун ще е най-скъпия

Алибегов: Не сме отчаяни, гневни сме | StandartNews.com

 

Хората от нашия бранш вече не са само отчаяни, те са гневни. Това заяви в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията.

По думите му ръстът на заразата не е дошъл от ресторантите и хотелите. „Хората бяха спокойни, напълниха се заведенията при спазване на всички противоепидемични мерки, имаше и много проверки. Имал съм 14 проверки за 14 дни без никакви нарушения. Но накрая пак сме затворени", казва Алибегов. И добави: "Само 75:0 може да ползваме, бизнесът не е конструиран да живее от компенсации и помощи, трябва да работим. Няма доказано огнище в заведение, но целият здравен PR минава през нас".

Той припомня, че хиляди проверки на заведения в цялата страна са направени без да се установят нарушения.

"Много повече заведения отколкото са заявили няма да се съобразят с локдауна. Ако на 10-тия ден някой си мисли, че може да закачи още няколко дни, седмица, месец, това няма да се случи. Ще отворим след 10-тия ден. Този локдаун е най-скъпият", заяви Алибегов.

"От 1 година нямаме никаква предвидимост, ако ни бяха казали, че за 5 месеца ще бъдем затворени, за да се борят с пандемията, може би така щеше да е по-лесно за целия бизнес", коментира той.

Според него 105 000 са заетите в бранша на трудов договор, а с другите стават 300 000, те не се обезщетяват с нищо.

"Не може да оставиш 300 000 човека на улицата без да си сигурен, че са виновни", каза още Алибегов. А хората вече масово избягват този бранш, не искат да работят в него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай