Аларма от БНБ! За какво да внимават длъжниците

И каква трябва да е политиката на банките

Аларма от БНБ! За какво да внимават длъжниците | StandartNews.com

Българската народна банка предупреди, че се очаква повишаването на лихвите да доведе до влошаване на финансовото състояние на хората, които теглят и са изтеглили кредити. Поради очакваните турболенции управителният съвет на БНБ отново вдигна нивото на антицикличния капиталов буфер, приложим към кредитни рискови експозиции в Република България, на 2% през третото тримесечие на 2024 г.

"Кредитната активност се запазва висока в условията на текущите силно отрицателни стойности на реалните лихвени проценти и високо ниво на капиталова адекватност и ликвидност в банковата система.

През следващите месеци протичащият глобален процес на затягане на паричната политика ще започне да ограничава кредитната активност в страната, като пренасянето му върху лихвените проценти по кредитите ще се ускори, включително под влияние на започнатия от БНБ процес на увеличение на минималните задължителни резерви от средата на 2023 г", посочиха от БНБ.

"Предвид колебанията на енергийните цени, рисковете от проблеми във веригите за доставки и очакваното забавяне на външното търсене, способността за обслужване на задълженията може да отслабне, което да доведе до нарастване на необслужваните кредити и на разходите за обезценки. В допълнение, тенденцията на повишение на лихвените проценти ще повлияе върху финансовото състояние на кредитополучателите.

Във връзка с това кредитните институции следва да се придържат към консервативна политика при осъществяване на кредитната си дейност, към своевременно и адекватно провизиране и към капиталово планиране, което надлежно отчита развитието на рисковете в икономическата среда", посочиха от БНБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай