Аларма! Голям проблем в работата за жените над 50

Мъжете ги изместват, твърдят психолози

Аларма! Голям проблем в работата за жените над 50 | StandartNews.com

Жените над 50 години имат страшен проблем с намирането на работа. Причината е, че са дискриминирани на пазара на труда. От една страна работодателите не ги искат, от друга – те самите така подценяват себе си, че дори не смеят да кандидатстват за позиции. Тъжната истина разкри през Nova News психологът Детелина Стаменова.

„Често техните молби за работа негласно дори не се разглеждат, започвайки с определена цифра, която е ясна дискриминация. Тя не е коментирана широко. При жените главно заради менопаузата и заради стигмата за това, какво се случва в критическата на жената, всъщност започват да губят позиции”, обясни тя.

Затова и ако за определена позиция трябва да се избира между мъж и жена, се смята, че мъжът има много повече потенциал.

„Освен това остаряването при мъжете се приема много по-естествено. Сякаш с възрастта мъжът си качва стойността за определени неща, да не говорим, че когато си на 50 г., е трудно да се развиваш или да ти се дават нови отговорности и хората бавно свалят и собственото си образование, защото са видели в собствения си личен пример, че едва ли ще отидат на по-високо място и съответно не инвестират в образованието”, допълни Детелина Стаменова.

Повечето жени над 50 г., които кандидатстват за работа, често не получават никаква обратна връзка.

„А от компаниите не им се обаждат, защото няма какво да им кажат. Старостта не се харесва явно. Има един такъв мъглив период, който е между 50 г.-70 г. , в който не само холивудските звезди, но и най-обикновените български звезди, които светят в своите семейства и огряват готвене, чистене и обгрижване, всъщност са невидими, защото това по подразбиране се очаква от тях да го свършат”, коментира още психологът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай