Ал. Александров е новият изп. директор на "Топлофикация София"

Задълженията на дружеството са в размер на 147 млн. лв. към „Булгаргаз“

Ал. Александров е новият изп. директор на "Топлофикация София" | StandartNews.com

Задълженията, които има „Топлофикация София“, са в размер на 147 млн. лв. към „Булгаргаз“, които включват в себе си и 50 млн. лв. авансова фактура за месец ноември. Изключвам задълженията, които са в размер на 596 млн. лв. към Българския енергиен холдинг (БЕХ). Те са разсрочени и също се обслужват редовно. Това каза новоизбраният изпълнителен директор на дружеството инж. Александър Александров, след като беше изслушан от постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране в Столичния общински съвет, предаде БГНЕС.

„Дружеството към момента е в сравнително стабилно финансово състояние. Нашата задача оттук нататък е да подобрим още повече това финансово състояние и да започнем да топим дълга. Няколко са ключовите елементи, които аз вярвам, че са важни. Първото е диверсификация на доставките и тя е в две посоки – доставките на газ и диверсификацията през RDF технологията. Второто е да бъде поставен на критичен преглед всеки разход, защото всичко, което харчи дружеството, трябва да е целесъобразно“, заяви той и подчерта, че само по този начин дружеството може да бъде стабилизирано и трендът да се обърне в положителна посока.

Изпълнителният директор на дружеството обяви, че по негова заповед е бил извършен стрестест на мрежата, който е показал, че „резултатите са абсолютно положителни и задоволителни на този етап”.

В следващите дни температурите ще се понижат, което ще доведе до допълнително натоварване. Мрежата е 2000 км и винаги може да се случи нещо, но за мен беше важно да знам, че времето за реакция и начинът, по който се реагира, са достатъчно адекватни, обясни Александров. В плановете на дружеството е и модернизацията на производството на енергия, като крайната задача е да може да се произвежда комбинирана енергия – топлинна и електрическа. За целта се предвижда да бъдат пуснати нови 300 мегавата мощности.

„Съоръженията, които сега се експлоатират от дружеството, са от миналия век. Те са с технология, която е с по-нисък коефициент на ефективност. Новите технологии, които са навлезли отпреди 20 години, са т. нар. газово-парови цикли. Те работят на принципа на газова турбина, която с горещи газове, излизащи от нея, подгрява водата и след нея задвижва една парна турбина“, обясни инж. Валентин Терзийски, който е член на новосформирания надзорен съвет в дружеството. По план реализацията на този проект трябва да се случи в рамките на 4 години. „В края на 2020 г. трябва да стартира процедурата за избор на мениджмънт и самото техническо изпълнение да продължи до края на 2024 г. Инвестицията ще е в порядъка на 500 млн. лв.“, посочи Терзийски.

От думите му стана ясно, че ще търсят възможност външна фирма да поеме продажбата на електрическа енергия, дейност, от която дружеството е печелело изключително малко, тъй като са работили с малка надценка.

В дружеството работят над 2300 служители. Попитан дали ще намали броя им, изпълнителният директор каза, че в момента е рано да коментира темата, но подчерта, че всяко решение ще бъде взето след провеждането на критичен анализ. Въпреки сложната ситуация в дружеството ръководството увери, че няма да има проблеми с отоплението през зимния период и няма опасност “Топлофикация” да обяви несъстоятелност. От там посочиха още, че дружеството има 450 000 клиенти, както и че доверието към тях се повишава. Като доказателство за това посочиха близо 2000 нови клиенти, които са успели да привлекат от началото на годината, и 3081 потребители, присъединили се към услугата през 2018 г.

На въпрос дали може да се сключват индивидуални договори с клиентите изпълнителният директор на дружеството и представителят на надзорния съвет отговориха, че това не може да стане. „Не е възможно да се сключват договори с клиентите, защото „Топлофикация“ доставя енергия до входа на абонатната станция. Абонатната станция и дяловото разпределение са отговорност на етажната собственост“, заяви Александров, който не можа да каже, дали в бъдеще би могло да отпаднат топлинните счетоводители, които оскъпяват услугата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай