Агенцията по метрология: Пазете касовите бележки от бензиностанциите

Агенцията по метрология: Пазете касовите бележки от бензиностанциите | StandartNews.com

София. Всеки потребител може да се информира на бензиностанцията за горивото, с което зарежда, като изиска документи от самата бензиностанция, които да удостоверят качеството му. Това обясни ръководителят на дирекцията за контрол на качествата на течните горива в Държавната агенция по метрология и технически надзор (ДАМТН) Васил Ненчев пред БНТ. Могат да се подават и сигнали на сайта на агенцията, трябва да се пазят и касовите бележки, за да знаем какво точно да проверяваме, добави Ненчев. Препоръчително да се снима бензиностанцията и колонката, където е заредено съмнително или некачествено гориво.

От 10 до 100 хил. лева е санкцията, ако се установи нарушение в бензиностанциите. Глобата може да достигне от 50 000 до 200 000 по закона за възобновяемата енергия, посочи още Ненчев.

Проверки през последните три месеца в 549 бензиностанции и газостанции са установили, че 43% от горивата в тях са с отклонения на показателите за качество. Тези обекти не са присъствали в базите данни повече от 10 години и така не са подлежали на контрол. На пресконференция вчера шефът на агенцията Стефан Цанков съобщи, че е установен пробив в софтуера за случаен подбор на ДАМТН. Започнала е вътрешна проверка във ведомството. Отклонението в качеството на дизела е при пламната температура, а на бензина – в дестилационните характеристики, описани са отклонения при съдържанието на сяра. Проверките са установили освен това, че масово не се слага биокомпонент в дизеловото гориво.

Васил Ненчев уточни пред БНТ, че проверените обекти не са масовите обекти, а са по сигнали на митници, проверяваните обекти са ведомствени бензиностанции и рискови обекти. "Не може да се обобщи, че на българския пазар 50% от горивата са некачествени", категоричен бе Ненчев.

Нарушения на служители, а не влошаване на качеството на горивата, са причина за рязкото увеличение на установените отклонения според директора на агенцията Стефан Цанков, цитиран от БГНЕС. Открити са несъответствия в 50 от 120 проверени обекта, докато последните години процентът на нарушения е бил само 8. Съзнателно са допускани грешки при създаването на актовете, за да нямат правна стойност, подменяни са проби, показва още проверката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай