Агенцията по храните оспори изследване за фалшиви сирена

Причина за това е използваният метод за лабораторен анализ

Агенцията по храните оспори изследване за фалшиви сирена | StandartNews.com

Днес се проведе среща между представители на Българската агенция по безопасност храните и сдружение "За достъпна и качествена храна", на която стана ясно, че от Агенцията оспорват резултатите от изследване на 10 сирена, според които само едно от тях е от овче мляко.

Директорът на БАБХ д-р Светлозар Патарински акцентира, че не е възможно резултатите от проучването, направено от сдружението, да бъдат отправна точка за предприемане на мерки от страна на компетентния орган срещу производителите на млечните продукти, показали отклонения.

"Причина за това е използваният метод за лабораторен анализ, който е акредитиран, но не съответства на приетия в целия ЕС, чрез Регламент за изпълнение 2018/150 по отношение на методите за анализ и оценка на качеството на млякото и млечните продукти. С цел удостоверяване верността на резултатите и предприемането на мерки, в случай на констатирани несъответствия, Агенцията по храните ще извърши ново пробовземане от същите партиди, от които установи количества, които да бъдат анализирани по заложения в законодателството метод", обясни д-р Патарински.

"Българската агенция по безопасност храните е готова да съдейства с експертиза за спазването на националното законодателство и европейските регламенти при вземането на проби по инициатива на сдружението и определянето на точните методи за изследването им. Целта е да бъде осъществен цялостен контрол върху производството и най-вече да бъдат защитени интересите на потребителите", заяви още д-р Патарински.

Д-р Галя Викьова, ресорен заместник изпълнителен директор на Агенцията по храните, разясни, че при извършвания официален контрол Агенцията по храните проверява не само безопасността, но и качеството на храните. Тя обаче подчерта, че само при стриктно спазване на правилата за осъществяване на контрола може да се предприемат мерки и да бъдат налагани санкции при констатиране на нередности.

На срещата беше обсъдена възможността за съвместни проверки в бъдеще. „Българската агенция по безопасност храните и сдружението работим в една посока – защитата на потребителите“, каза в заключение д-р Светлозар Патарински.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай