АЕЦ "Козлодуй" пести 10 млн. с ново гориво

АЕЦ "Козлодуй" пести 10 млн. с ново гориво | StandartNews.com

Подобрено свежо ядрено гориво ще използва от лятото на 2016 г. АЕЦ "Козлодуй". Централата е договорила с руския си доставчик ТВЕЛ смяна на вида на топлоотделящите елементи, с които се зареждат V и VI блок. Това съобщи изпълнителният директор на атомната централа Димитър Ангелов в Москва, където участва в изложението "Атомекспо". Новото гориво е с подобрена конструкция на самите т.нар. пръти с обогатените уранови таблетки. Това ще позволи по-ефективната работа на реакторите. Освен това горивото е по-безопасно и по-евтино с 5%, обясни Ангелов.

От сделката АЕЦ "Козлодуй" ще икономисва 10 млн. лв. годишно. Новото гориво трябва да бъде сертифицирано от Агенцията за ядрено регулиране. Очакванията на АЕЦ "Козлодуй" и на ТВЕЛ са до декември да получат разрешителното, за да може през февруари-март да се на прави първата доставка и новото гориво да се зарежда при следващите планови ремонти на двата блока. Отработилото гориво от новите доставки ще може да се връща обратно в Русия.

Дали обаче АЕЦ ще избере този вариант ще стане ясно след две години, когато ще обяви процедура за вземане на отпадъка от работата на реакторите. Тогава ще преговаряме с ТВЕЛ за условията им за вземане на отработеното гориво, а може да го дадем и на френската "Арева", посочи Димитър Ангелов.

Русия има интерес да получава този отпадък на фона на намеренията на компанията "Росатом", която е собственик на ТВЕЛ, да развие до 2025 г. технологията за реактори на бързи неутрони, които ще работят с отработено ядрено гориво.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай