АЕЦ "Козлодуй" губи от неясните цени на тока

АЕЦ "Козлодуй" губи от неясните цени на тока | StandartNews.com

Заради неяснотата около цените на тока АЕЦ "Козлодуй" загуби част от дългосрочните си договорености за продажба на електроенергия, каза пред БНР директорът на централата Димитър Ангелов. Наред с това НЕК бави изплащането на дълговете си към АЕЦ и не ги погасява в размера, посочен в погасителния план. "НЕК обикновено ни дължи 130-140 млн. лв., като в последния месец са малко повече", каза Ангелов.

"Загубихме дългосрочни реализации. Никой не иска да търгува за по-дълги периоди. Всеки гледаше да участва само за ден или два напред, тъй като няма представа какви ще бъдат условията в по-дълъг период. В тези условия, отчитайки и гръцката криза, която също се отрази на продажбите на ток - се създадоха проблеми на НЕК и в последния месец тя се разплаща по-зле с нас", каза Ангелов.

Близо 40-те млн. лв., които АЕЦ "Козлодуй" ще трябва да внася в бъдещия Фонд за сигурност на електроенергийната система, в който ще бъдат събирани 5% от приходите на производителите на ток, централата се надява да намери като свие работата си. "Всички конвенционални централи, които ще внасят 5% от своя оборот във фонда, на практика ще калкулират този разход в цената, на която продават енергията на свободния пазар", каза Ангелов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай