АЕЦ „Козлодуй" държи световен рекорд

АЕЦ „Козлодуй" държи световен рекорд | StandartNews.com

Вече 13 години аварийната защита на 6-и блок не е сработвала

АЕЦ „Козлодуй" е своеобразен световен рекордьор - вече 13 години 6-и блок на централата работи без да сработи аварийната му защита. За добра практика се приема един реактор да работи две години без сработване на аварийната му защита. Това каза операторът в АЕЦ "Козлодуй" Станимир Калбуров. Три са ядрените аварии досега в света, като след всяка от тях са предприемани действия за подобряване на безопасността. Това коментираха и бившият шеф на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Сергей Цочев, старшият инспектор в АЯР Иван Гаджев и Красимир Авджиев - началник-отдел в АЯР.
В поредица от разговори, от които настоящият е втори поред, Българският атомен форум иска да предостави на читателите информация за ядрената енергетика у нас и по света. Така, на база на изложените факти и аргументи, всеки читател може да си състави картина за отрасъла, който произвежда близо 35% от електрическата енергия в България.

- Агенцията за ядрено регулиране държи ръката си върху пулса на всички ядрени процеси у нас. Господин Цочев, при положение, че темата за ядрените аварии носи най-големи негативи за развитието на ядрената енергетика, защо трябва да говорим за нея? Защо просто не замълчим?

С. Цочев: За проблемите винаги трябва да се говори! А най-прекият път към повишаване на безопасността е включването на повече хора в дискусията, защото това оказва своеобразен натиск и върху операторите, и върху регулаторите да подобряват своята работа.

- Kаква система е изградена в световен мащаб за ранно уведомяване в случай на ядрена авария? Дайте малко повече информация за скалата на Международната агенция за атомна енергия, по която степенуват ядрените аварии.

- Ив. Гаджев: Понятието „ядрена авария" е дефинирано в българското законодателство и съответства на международната терминология. Ядрена авария е свързана с големи изхвърляния на радиоактивни вещества в околната среда или с потенциално опасно облъчване на персонала или населението, предизвикана от стапяне на горивото в реактора.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и ЕС са създали единни системи за ранно уведомяване при ядрена или радиационна авария на всички държави, които могат да бъдат засегнати. Като страна член на ЕС и МААЕ България стриктно е привела законодателството си спрямо техните нормативи.

- Kоректни ли сме, стриктни ли сме, съобщаваме ли всичко където трябва?

- Кр. Авджиев: Абсолютно!

- A kое е общото при трите ядрени аварии, случили се в света досега - в АЕЦ „Три майл айлънд" в САЩ на 29 март 1979 г., в АЕЦ "Чернобил" в Украйна на 26 април 1986 г. и в АЕЦ „Фукушима Даичи 1" на 11 март 2011 г.?

- Ст. Калбуров: Общото е голямата роля на човешкия фактор, като след всяка от тях международната общественост извлича големи поуки. След всяка авария има своеобразен стоп в развитието на ядрената енергетика, след което следва ренесанс, подобряват се мерките за безопасност, приемат се нормативни актове.

- Кои са основните поуки от тези аварии?

- С. Цочев: Общият знаменател от трите най-големи аварии наистина е човешкият фактор. При това става въпрос за недостатъци на човешкия фактор на всички етапи на жизнения цикъл на едно ядрено съоръжение – проектиране, изграждане, въвеждането в експлоатация, самата експлоатация, изборът на материали и технологии и т.н. Това е най-голямата поука. Иначе само 25-30% са наистина грешки на операторите.

- Каква е вероятността да се случи авария в близките 15-20 години?

- Ст. Калбуров: В съответствие със скалата на INES и въз основа на резултатите от Вероятностния анализ на безопасността рискът трябва да е по-малък от 10 на минус пета - т.е. една авария на 100 000 години. Като се има в предвид, че в света има 490 действащи реактора, то ядрена авария може да се очаква веднъж на 200 години, т.е. вероятността е 0.5%. Въпреки това, в сравнение със самолетните, да не говорим за автомобилните катастрофи, жертвите от трите ядрени аварии са несравнимо по-малко.

- Колко ядрени аварии имаме в АЕЦ "Козлодуй"?

- Ст. Калбуров: От началото на експлоатация на АЕЦ "Козлодуй" досега не е възниквало събитие, класифицирано със степен, по-голяма от 2. През последните 10 години в блокове 1-6 общо са възникнали 338 събития. От тях 333 са оценени с ниво "0", 4 - с ниво "1", а само 1 - с ниво "2"- инцидент. Всяко събитие завършва с детайлен анализ и набелязване на коригиращи мерки за недопускане на подобни събития. Изпълнението на коригиращи мерки се контролира и от регулиращия орган - АЯР.

Какво се прави за да се избегнат подобни аварии в бъдеще в новите промишлени типове ядрени реактори?

- И. Гаджев : В тази връзка в препоръките на Президентската комисията на САЩ за разследване на причините за аварията в АЕЦ "Три майл айлънд" подробно са определени мерките, който е трябвало да бъдат предприети за подготовката и преподготовката на операторите и началниците на смени

След аварията в АЕЦ „Чернобил" в конструкцията на реакторите от тип „Реактор на голяма мощност, канален" се внасят редица промени, които довеждат до така нареченото второ поколение реактори от този тип. При тези реактори е невъзможно да се достигне положителен коефициент на реакцията, което означава, че при тези реактори е невъзможно да се повторят процесите довели до аварията в Чернобил.

В резултат на аварията в АЕЦ " Фукушима Даичи І" на 11 март 2011 г., страните от европейския съюз в лицето на Групата на европейските регулатори за ядрена безопасност поставиха на дневен ред необходимостта от спешни действия за извършване на преоценка на безопасността («стрес тест») и готовността на намиращите се в експлоатация ядрените централи да реагират в извънредни ситуации.

След всяка авария ядрената индустрия общественото мнение налага „time out" в развитието на този отрасъл и като резултат той става по-безопасен, по-надежден и по-сигурен.

- Господин Цочев, какви са поуките, които трябва да извадим?

- Сергей Цочев: Ще се върна пак на човешкия фактор, защото ми се струва, че най-важното е никакво самоуспокоение. Дори в най-развитите държави виждаме, че се случват тежки аварии. Трябва да се работи всеки ден за подобряване на безопасността, трябва да се учи всеки ден и да се стремим да бъдем най-добрите в бранша.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай