Ад с турската лира! Къде отиде левът

Рекорден спад на валутата на съседите

Ад с турската лира! Къде отиде левът | StandartNews.com

Регистриран е рекорден срив на турската лира. Това се случва на фона на опустошително земетресение, което засегна Южна Турция и Сирия.

"Турската лира е в свободно падане спрямо всички останали валути по света и в никакъв случай не бива да отдаваме текущото поевтиняване само на трагедията, която се случва.

Основната причина за срива на турската лира е фактът, че Централната банка в Турция не е независима, а президентът Ердоган има пълен контрол над нейните решения. Въпреки рекордната инфлация в страната, монетарната политика е абсолютно сбъркана и лихвите не се покачват", заяви брокерът Димитър Георгиев в студиото на Bulgaria ON AIR.

"В Турция официалната инфлация на годишна база е 80%, а според редица изследователи тя е около 130%. Когато имаш такава инфлация, няма друг начин за трайно справяне с нея освен покачването на лихвите", добави той.

Георгиев е категоричен, че факторите са основно вътрешни и преди всичко политически, защото в Турция няма устойчива демократична система, където институциите да функционират независимо една от друга.

В страната с огромно нетърпение се очакват предстоящите избори, на които Ердоган не е фаворит и е възможна смяна на правителството. Брокерът подчерта, че Турция от икономическа гледна точка е била една от най-обещаващите страни в света преди 20 години, защото е една от държавите с най-младо население.

"В момента евро - турска лира мина съотношението 20. Левът е 10 пъти по-скъп от турската лира. От началото на тази година поевтиняването на турската лира е в размер около 5%", каза Георгиев.

Турските облигации са основно в долари, но за Турция става все по-трудно да обслужва външния си дълг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай