Абровски от ИТН внесе предложение за 9% ДДС за плодове и зеленчуци

Мярката е срещу инфлацията, ще помогне и срещу конкуренцията на турския внос

Абровски от ИТН внесе предложение за 9% ДДС за плодове и зеленчуци | StandartNews.com

От името на партия „Има такъв народ”  председателят на комисията по земеделие в парламента Пламен Абровски е депозирал в Народното събрание законопроект за промени в Закона за държавния бюджет, съобщи депутатът чрез фейсбук страницата си.

Основната промяна е свързана с намаляването на ставката за данъка върху добавената стойност (ДДС) при плодовете и зеленчуците от 20 на 9 процента. Второто искане е за 10-процентно увеличение на заплатите на служителите в двете ведомства - Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Изпълнителната агенция по горите  (ИАГ).

От хранително-вкусовия бранш отдавна искат намаление на ставката за храните. Обсъждаше се дали 9% ДДС да важи за всички храни или само за основните в т.нар "малка кошница". Намаляването на данъка бе записано и в коалиционното споразумение между управляващите партии, но не бе внесено с проектобюджета за 2022 г. Някои предположиха, че се отложи за актуализацията на бюджета през лятото.

В свое интервю от края на миналата година, експертът по земеделие Пламен Абровски казва, че „Има такъв народ“ е единствената политическа партия, която е предприела реални мерки за намаляване на ДДС. „В 46-ото НС ние предложихме намаляване ставката на ДДС за плодовете и зеленчуците от 20% на 9%. За съжаление животът на този парламент бе по-кратък от очакваното и за това наше предложение нямаше технологично време, за да бъде прието“, казва той.

Намаляването на данъка е крайно необходима, ефективна, антиинфлационна и компенсаторна мярка с висока социална и икономическа значимост, се казва в мотивите към документа.  В условия на непредвидим в развитието и по размерите си инфлационен натиск, намалената ДДС ставка ще задържи осезаемо ценовия ръст на ниски нива и ще съхрани, макар и частично покупателната способност на населението.

В мотивите си Абровски припомня, че разходите на българите за прехрана са сред най-високите в Европейския съюз, като ¼ от населението ни е под прага на бедността. Въвеждането на диференцирана ставка ще спомогне да предотвратяване на злоупотребите и в голяма степен ще ограничи сивия сектор. Тази мярка ще защити българските производители от нелоялната конкуренция както от работещите в сивия сектор, така и от страна на производителите в съседните държави-членки на ЕС. Ставките за плодове и зеленчуци в Гърция и Румъния са съответно 6% и 9%, което поставя родната продукция в неравностойно положение на общия пазар.

С намаляването на ставките на ДДС ще изчезне икономическата изгода от източване на ДДС, както и неотчитането на продажбите и съответно невнасяне на този данък.

Внасянето на предложението от Абровски идва само ден след като турският президент Реджеп Ердоган обяви, че намалява  ДДС върху млечните продукти, плодовете, зеленчуците и други основни храни от 8 на 1 процент. Мярката идва на фона на най-високата от 20 години инфлация на годишно ниво в Турция - 48% през януари.

Ердоган сваля на 1% ДДС за храните. Турските домати още по-евтини

Турските производители на зеленчуци са сред най-големите конкуренти на родните, тъй като техните стоки влизат у нас на доста по-ниски цени. със свалянето на ДДС от 8 на 1% цената им ще падне още, което ще е пагубно за българските производители на плодове и зеленчуци. Очаква се предложението на Абровски, ако бъде прието, да им даде глътка въздух.

Но за справянето с инфлацията, която вече е 9,1% на годишна база за януари, трябва да се помисли за диференцирана ставка и за останалите храни, коментират експерти. 

Стряскащ рекорд на инфлацията у нас! Показателите

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай