949 т. златен концентрат произведоха в "Дънди" за тримесечие

Добитата руда край Крумовград е 158 413 тона

949 т. златен концентрат произведоха в "Дънди" за тримесечие | StandartNews.com

949 тона златен концентрат произведе „Дънди Прешъс Металс“ Крумовград за третото тримесечие на 2019 г. Добитата руда край Крумовград е 158 413 тона, като преработеното количество е 154 356 тона. Във фирмата са наети 243 души, от тях 42 жени, разчита се и на 138 индиректно заети.Това обяви вицепрезидентът на миннодобивната компания  д-р инж.Илия Гърков. „Производствените параметри са постигнати на сто процента, така както бяха заложени. Работи се за оптимизиране на производствените и организационните процеси”,  коментира директорът по производствените дейности инж.Любомир Хайнов.
        
На този етап две са големите фирми, в които се извършват тестови проби за преработка на златния концентрат от рудник Ада тепе край Крумовград.  Едната е българска, това е „Аурубис” в Пирдоп, а другата фирма е в Канада. „Този концентрат от Ада тепе е чист концентрат, който не притежава вредности. Досега общо шест фирми са го тествали”, уточни д-р инж. Гърков.Той допълни, че това не означава, че ако има друга фирма с приемлива оферта, тя ще бъде отхвърлена.
    
В местна икономика на община Крумовград за третото тримесечие са инвестирани близо 350 хил.лв. Те са за подобряване условията в отделенията на общинската болница и саниране на сградата й, подпомогнати са още образователни и спортни инициативи. От „Дънди прешъс металс”са подарили на децата играта „Археолози срещу иманяри”, а в края на септември е приключила стажантската програма за студентите.
     
Работи се усилено по създаването на Археологически музей в Крумовград. На този етап вече е уточнено мястото, но се прецизират изискванията на общината и археолозите. „Желанието ни е да се направи  нещо добро, което да привлича посетители и в същото време да може да се издържа. Целта е да се покажат както откритите на Ада тепе находки , но и да има устойчивост във времето”, обясни д-р инж. Илия Гърков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай