85 000 фирми заплашени с глоба до 10 000 лв.

До 31 май са длъжни да подадат декларации за собственост

85 000 фирми заплашени с глоба до 10 000 лв. | StandartNews.com
  • До 31 май са длъжни да подадат декларации за собственост

Ново изискване към 85 000 фирми и неправителствени организации . В специална декларация пред Агенцията по вписванията, те трябва да посочат реалните си собственици, предвиждат последните изменения в Закона за мерките срещу изпирането на пари.

Изискването не се отнася за всички компании, но масово в първите дни декларации подават и такива дружества, които не са задължени, съобщи бТВ.

Декларация за собственост не трябва да подават едноличните търговци, както и съдружниците в дружества с ограничена отговорност, които притежават до 25% от собствеността.

За кои компании трябва да се посочват реалните собственици и за кои не?

Този въпрос затруднява дори адвокати, които често посещават агенцията по вписванията. Така рискът да се наредят на опашки излишно стотици, се оказва голям.

Съветът е първо да проверите дали сте сред задължените да подадете декларация, за да не се окаже, че напразно сте платили нотариална такса за заверка на декларацията, което е задължително изискване, а след това и такса за подаването в Агенцията по вписванията.

Онези, които обаче притежават фирми у нас през офшорни компании, са длъжни да се обявят, категорични са от Агенцията по вписванията.
Информацията за това кои са истинските собственици на фирми ще е публична, категорични са Търговския регистър.

Крайният срок за подаване на декларациите е 31 май. Глобата за неподадена декларация може да достигне до 10 хил. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай