Събота,

8% от работодателите ще ползват схемата 60:40

От: Стела Стоянова -
8% от работодателите ще ползват схемата 60:40
A
A
A

Едва 8 на сто от работодателите, членове на Българската стопанска камара, биха се възползвали от широко прокламираната мярка 60:40, при която държавата ще изплаща част от заплатите на служителите в засегнати от кризата фирми.  Това сочи експресно проучване на организацията, направено на 31 март и 1 април.

Преобладаващо от мярката ще се възползват малки фирми с персонал под 10 души. Над половината са в сферата на услугите. Малко по-рано и други работодателски организации заявиха, че предложена в този вид, мярката е неефективна, защото всички осигуровки остават за сметка на работодателя и реално той ползва около 30 на сто от държавната полощ, като при това се задължава да задържи персонала на работа и три месеца след края на кризата.

Най-голям процент от работодателите – 33 на сто, планират съкращения, макар и частични, а 21 на сто ще пуснат целия персонал в платен или неплатен отпуск. 17 на сто ще пускат в отпуски само части от подчинените си, а 10 на сто ще намалят врлеменно трудовите възнаграждения. 6 на сто признават, че нямат друг избор, освен да бавят плащанията на заплати, а 5 на сто ще съкратят целия персонал. 8 процента от шефовете на фирми още не са решили какви действия да предприемат.

От хората, които няма да се възползват от мярката, половината твърдят, че не могат да го направят, защото нямат начин да осигурят останалите 40 на сто от заплатите плюс пълните осигуровки. Има и такива, които се отказват, защото не могат да гарантират последваща заетост на персонала си. Някои пък твърдят, че не могат да докажат  20 на сто спад на приходите.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички