7,5 млрд. са нужни за пречистване на водите

Парите от ЕС покриват само 30-40% от необходимите инвестиции

7,5 млрд. са нужни за пречистване на водите | StandartNews.com

София. Около 7-7,5 млрд. лв. трябва да се инвестират в системите за отвеждане и пречистване на отпадъчни води. Това предвижда одобрената на последното заседание на кабинета "Стратегия за развитие и управление на водоснабдяването и канализацията в България", която обхваща периода 2014-2023 г.

Реформата във ВиК сектора и необходимостта от увеличаване на инвестициите в него ще бъде тема на дискусията, организирана от в. "Стандарт" в понеделник, 7 април. В НДК министърът на околната среда и водите Искра Михайлова ще дебатира темата с всички заинтересовани страни.

На пръв поглед сумата 7,5 млрд. лв. е огромна, но причината за това е обективна. Делът на отвежданите и пречистени отпадъчни води у нас е значително по-нисък в сравнение с повечето страни от ЕС и затова са необходими сериозни инвестиции, за да ги догоним. Едва 66% от населението са присъединени към система за отвеждане на отпадъчни води, а едва 50% са свързани към пречиствателна станция за отпадъчни води.

България ще пропусне крайния срок 31.12.2014 г. за изпълнение на задълженията за отвеждане и пречистване на отпадъчни води, поети с присъединяването ни към ЕС, гласи стратегията. За да изпълни ангажиментите, България трябва да увеличи обема отвеждани и пречиствани води от всички населени места с над 2000 жители. За да бъде спазен срокът, до края на 2014 г. трябва да бъдат построени пречиствателни станции за отпадъчни води за 282 селищни агломерации с общо население 1,8 млн. души. При досегашните нива на инвестиции от 165 млн. лв. годишно ще бъдат необходими над 35 г. за постигане на съответствие с ЕС, пише в новата стратегия. Средствата от ЕС ще финансират едва 30-40% от необходимите инвестиции във ВиК. Останалите пари ще трябва да се набират от ВиК дружествата чрез кредити или повишаване на цените на водата, като обаче сметките трябва да бъдат до 4% от средния доход в конкретния регион. 5 млрд. лв. пък са нужни за подмяна на водоснабдителните мрежи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай