$5,5 млрд. приходи за родната ИКТ индустрия

$5,5 млрд. приходи за родната ИКТ индустрия | StandartNews.com

Българската ИКТ индустрия ще генерира приблизително 5,5 млрд. долара приходи през 2016 г. Това прогнозират от независимата агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co. В страната в сектора на ИКТ работят около 10 000 компании, като техните общи приходи се очаква да нараснат с 5% и да надхвърлят 11% от БВП. Според анализа най-голям ръст на приходите ще се наблюдава при създателите на софтуерни продукти, доставчиците на телекомуникационно оборудване, дистрибуторите на IT продукция и контактните центрове. Очаква се стабилизация на приходите в телеком сектора и дори лек ръст. Експертите прогнозират и по-силен темп на развитие за облачните технологии, мобилните приложения, електронните магазини и бизнес софтуера. Ще се наблюдава ръст и в използването от потребители на онлайн магазини и на платформи за електронно обслужване на клиенти във всички сектори. Това съответно ще доведе до масово закриване на банкови офиси, гишета и магазини за обслужване на клиенти.

Като сериозни продуктови тенденции на пазара в страната се очертават увеличаването на водещата позиция на смартфоните, забавянето на продажбите на таблети и връщането на лаптопа като генератор на PC индустрията. Последното обаче в пълен разрез със световната тенденция за спад в продажбите на лаптопи, коментират експерти.

Ситуацията в технологичното развитие на държавната и общинската администрация се очертава да остане на критично ниски нива, се посочва в анализа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай