4 млрд. лв. налози влезли в хазната

380 млн. лева ръст на приходите отчита НАП София

4 млрд. лв. налози влезли в хазната | StandartNews.com

София. Почти 4 млрд. лева данъци и осигуровки събра столичната НАП месец преди края на годината. Внесените в бюджета приходи са с 380 млн. лева повече спрямо същия период на миналата година. Постигнат е ръст от 10.6%.

Увеличението на постъпленията се дължи основно на проекта за дистанционна връзка на касовите апарати с приходната агенция, ефективната контролна дейност и предприетите действия за събиране на просрочените плащания. Очакванията са до края на годината НАП София да събере с около 412 млн. лева повече приходи в сравнение с 2011 г.

Само от данъци в хазната са постъпили 2.5 млрд. лева, което е с 212.8 млн. лева над сумата от миналата година.       С близо 62 млн. лева са нараснали приходите от налога върху доходите на физическите лица. В бюджета са постъпили общо 704.5 млн. лева подоходен данък. Събраните до края на ноември средства от ДДС възлизат на 1.3 млрд. лева. Постигнат е ръст от 15 % на внесения по справки декларации данък. 

358.8 млн. лева са постъпили по сметките на НАП София от корпоративен данък. Увеличението спрямо същия период на миналата година е повече от 9%.

При осигурителните вноски също е налице ръст от 9%. Внесени са общо 1.4 млрд. лева осигуровки, което е със 114 млн. лв. повече от 2011 г. По сметката на Държавното обществено осигуряване са постъпили 820.8 млн. лева, като увеличението е в размер на  67.5 млн. лева. Платените здравни вноски са 378.2 млн. лева, или с 28.6 млн. лева повече от миналата година.

33.6%  от всички приходи, събрани от НАП до края на ноември (над 11.8 млрд. лева), са формирани от столичната дирекция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай