4.5 млн. лв. забавени заплати са изплатени

Статистиката е от началото на годината

4.5 млн. лв. забавени заплати са изплатени | StandartNews.com

4.5 млн. лв. забавени заплати са изплатени от началото на годината досега. Това съобщи Инспекцията по труда. Работници на 71 предприятия получиха своите възнаграждения след намесата на контролните органи.

Събраните от агенция доказателства показват, че 1/3 от работниците не са получавали своето възнаграждение повече от 2 месеца. Осем работодатели са изплатили изцяло дължимите възнаграждения, поради което делата са прекратени.

В Световния ден на достойния труд Инспекцията по труда напомнят, че е единствената институция, която има правомощия да налага прилагането на трудовото законодателство, както и че достойните условия на труд се гарантират в най-пълна степен от работата на светло.

ИА ГИТ апелира към наетите да подават сигнали, докато все още са в трудови правоотношения с работодателите си, за да бъдат защитени по-ефективно трудовите им права. Инспекторите по труда са на разположение за консултиране и информиране както на работещите, така и на работодателите по въпроси, свързани с прилагането на трудовото законодателство.

За деветте месеца на 2020 г. инспекторите по труда са извършили 27 310 бр. проверки в 23 060 предприятия с над 1 млн. заети в тях. Близо 5000 бр. от проверките са по сигнали на граждани, като в условията на кризата от коронавируса най-често те са свързани със заплащането на труда

Случаите на работа без трудов договор са 1888 бр. За това нарушение законодателят е определил, че не може да бъде маловажно, поради това се търси административнонаказателна отговорност при всеки установен случай.

Освен че се налага санкция, не по-малка от 1500 лв., работодателите, наели незаконосъобразно работници и служители без трудови договори, губят право да участват в обществени поръчки в следващите три години, както и право на подпомагане по мерките за преодоляване на последиците от кризата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай