4,5 милиарда за малък и среден бизнес

8 инструмента за помощ дава финансовото министерство

4,5 милиарда за малък и среден бизнес | StandartNews.com
  • 8 инструмента за помощ дава финансовото министерство

4,5 млрд. лв. ресурс в полза на малкия и средния бизнес, самонаетите и за хората, които са в неплатен отпуск, ще се ангажират под формата на финансови инструменти с публичен ресурс за периода на кризата, породена от коронавируса. Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов. Програмите са на ББР и на „Фонд мениджър на финансовите инструменти в България“, известен като Фонд на фондовете.

Първият инструмент е през ББР и е за отпускане на безлихвени кредити за защита на хората, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията. Мярката е за физически лица, наети на трудов договор в неплатен отпуск и за самоосигуряващите се, като бюджетът е 200 млн. лв. за кредити до 4 500 лв. Досега 12 търговски банки са заявили интерес за участие.

Вторият инструмент също се управлява от ББР и е за осигуряване на необезпечени кредити до 300 000 лв., предоставяни от търговските банки, обемът на програмата е 2 млрд. лв., достъпен е до всички сектори на бизнеса. Третият инструмент е на Фонда на фондовете за отпускане на кредити с максимален размер до 3,6 млн. лв., с разрешение за рефинансиране на задължения, възникнали преди повече от 60 дни. Мярката се администрира отново през търговските банки и е за подпомагане на малки и средни предприятия.

През Фонда на фондове има инструмент за микрокредити до 50 000 лв. за предприемачи и самонаети лица с кратка бизнес история. Има и инструмент за капиталови инвестиции, отново чрез Фонда на фондовете, като инвестицията е средно около 800 000 лв., а подкрепата е предназначена за компании с потенциал да подпомогнат възстановяване на икономиката след кризата, особено в сферата на иновациите и дигитализацията.

Министърът представи и Фондовете за градско развитие, като отбеляза, че не са нов инструмент, но в периода на кризата са атрактивни, защото могат да се финансират дейности, които обичайно не са банкируеми, бенефициенти биха могли да бъдат общините, публично-частните партньорства и предприятия, засегнати от кризата от секторите – туризъм, транспорт.

Владислав Горанов изрази надеждата си, че този ресурс ще стигне максимално бързо до хората, за да послужи като буфер за поемане на негативните шокове, които са в резултат на кризата.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай