35% от електроенергията у нас се произвежда от АЕЦ

35% от електроенергията у нас се произвежда от АЕЦ | StandartNews.com

Делът на ядрената енергия в света е само 15%, а в ядрените държави - 25 на сто

Започнали развитието си от военни разработки, днес ядрените технологии намират приложение в редица сфери - от производството на електричество до лечението на ракови заболявания, гориво за космически апарати и датиране на артефакти в археологията. За развитието на ядрената енергетика разказват проф. Владимир Велев, доц. Калин Филипов, докторантът Ивайло Найденов и студентката Светлана Вълчева. Целта на дискусията, организирана от Български атомен форум, е да запознае читателите с ядрената енергетика у нас и по света. Така, на база на изложените факти и аргументи всеки читател може да си състави картина за отрасъла, който произвежда близо 35% от електрическата енергия в България.

- Кой и кога поставя началото на развитието на ядрените технологии за мирни цели?

- Ив. Найденов: Ядрената енергетика, както множество технологии, които срещаме в ежедневието си, водят своето начало от военните разработки през 40-те и 50-те години на ХХ век. Но много бързо тя се отделя и през 50-те години започва изграждането на първите ядрени електроцентрали, изследователски реактори за мирни цели и пр.

- Колко са атомните централи в целия свят?

- Св. Вълчева: В света работят 435 енергийни ядрени реактори и са в строеж още 75, както и 245 изследователски реактори.

- Ядрени или атомни реактори и централи?

- Проф. Вл. Велев: Атомни е неправилно, тъй като енергията, която се получава, е в резултат на деленето на ядрото. Затова би трябвало АЕЦ "Козлодуй" да се нарича ЯЕЦ.

- Къде се използва атомната енергия?

- Св. Вълчева: Ядрената технология намира приложение в производството на електрическа енергия и в промишлеността. Днес приложенията й са толкова много, че са трудни за изброяване - обезсоляване на морска вода, производство на водород и много други технологични процеси, при които е нужна топлинна енергия. Ядрената енергия се използва и в ледоразбивачите, изкуствените спътници. Важно е приложението й в медицината, например при различните типове диагностика, за лечение на някои ракови заболявания, в детекторите за дим, в антропологията и археологията - за датиране на обекти и артефакти и пр.

- Каква част от електрическата енергия в света е ядрена и какъв е делът й в България?

- Св. Вълчева: Днес 31 държави развиват ядрена енергетика. Средният дял електрическа енергия от АЕЦ спрямо общото електропроизводство за тях е около 25%. В световен мащаб този процент е около 15, а в България - 35%. Това означава, че в България над 1/3 от електроенергията се произвежда от АЕЦ "Козлодуй". Държавите, които развиват ядрена енергетика, имат намерение да продължат. Има и много държави, които сега възнамеряват да започнат да развиват ядрена енергетика. Основно причините за това са две: от една страна - енергийната независимост, а от друга - възможността за производство без значителни последствия върху околната среда.

Ще дам един пример, като подчертавам, че той не цели да отрича която и да е технология.

За да работи една ТЕЦ с мощност, по-малка от ядрен блок от 1000 МВт, е необходимо на всеки 30 минути в нея да пристига влак с 10 вагона въглища, а за денонощие изгаря 480 вагона въглища - огромно количество, което оказва влияние върху околната среда. В същото време един ядрен реактор като тези в АЕЦ "Козлодуй" се презарежда веднъж годишно, при което се подменя 1/4 от ядреното гориво в него.

- Къде се строят нови ядрени реактори?

- Доц. Калин Филипов: Към момента в региона ядрени електроцентрали имат намерение да строят или строят Словакия, Турция и Румъния. АЕЦ строят и всички развиващи се икономики като Индия и Китай. Причината е очевидна - към момента ядрената енергия няма алтернатива.

- Аварията в АЕЦ "Фукушима" не сложи ли тежък отпечатък върху ядрената енергетика?

- Ив. Найденов: Няма как такова събитие да не окаже влияние. Забавиха се темповете на изграждане на ядрени блокове в световен мащаб. Въпреки това и в момента в 16 страни се строят ядрени реактори, не само Индия, Китай и Аржентина, но и Финландия и Франция, Турция има планове за три АЕЦ, Словакия планира нови мощности, Беларус също вече изгражда АЕЦ.
Що се отнася до България, дори да вземем най-лошия сценарий - да не строим нова АЕЦ и да спрем реакторите в "Козлодуй", пак ще има работа за нас, тъй като централата трябва да бъде изведена от експлоатация от специалисти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай