342 млн. евро не достигат за малките атомни реактори

342 млн. евро не достигат за малките атомни реактори | StandartNews.com

Дават под наем освободените помещения на фирми за производствени дейности

342,41 млн. евро са недостигащите средства за извеждането от експлоатация на четирите малки блока на АЕЦ "Козлодуй". След поет политически ангажимент към Европейската комисия четирите 440-мегаватови реактора бяха спрени преди изтичането на проектния им ресурс от по 30 горивни кампании за всеки от тях - съответно, 1-ви и 2-ри - на 31 декември 2002 г., а 3-и и 4-и - само ден преди присъединяването на България към ЕС на 1 януари 2007 г.

Общата сума за безопасното извеждане от експлоатация на четирите блока е 1,107 млрд. евро. Това съобщи изпълнителният директор на Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци" (ДП РАО) Дилян Петров. Сумата е прогнозна и е изчислена на базата на извеждането от експлоатация на ядрени реактори в други държави, най-вече в Германия, поясни Петров.
455,53 млн. евро ДП РАО получава от Международния фонд "Козлодуй" като компенсация от ЕС за предсрочното спиране на четирите блока. 141,33 млн. евро са акумулирани като отчисления от продажбата на ток от работата на четирите малки реактора във Фонд "Извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения", а 167,92 млн. евро е държавното съфинансиране.
Основната причина за недостига на тези 342,41 млн. евро е предсрочното спиране на четирите реактора, коментира директорът на ДП РАО. Така пропуснатите за България ползи от "спестените" общо 30 горивни цикъла от проектния живот на четирите малки реактора (13 - на 1-ви и 2-ри и 17 - на 3-и и 4-и блок) са 513,39 млн. евро, изчисли Дилян Петров. Ако проектният срок на четирите блока беше удължен с по 5 години, което беше напълно реално поради инвестираните огромни средства в тяхната модернизация, пропуснатите ползи се изчисляват на 1,164 млрд. евро, коментира Петров. От тези изчисления се вижда, че тогава извеждането на 4-те блока нямаше да има нужда от европейски средства или от съфинансиране от хазната.

Въпреки този сериозен финансов недостиг ние ще направим всичко възможно да се справим с извеждането от експлоатация на 4-те блока до края на срока, който е 2030 г., категоричен бе шефът на ДП РАО. Недостигът може да се компенсира както чрез спестяване на средства от по-бързото изпълняване на проектите по извеждане от експлоатация, така и от приходите от работата на ДП РАО, смята Дилян Петров.

Около 20 млн. евро ще са само приходите, които очаква ДП РАО от продажбата на оборудване и материали от демонтажа на четирите реактора. Става въпрос само за снетите от регулаторния контрол на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) материали. За целта в края на февруари започна сканирането на всички съоръжения в Машинна зала и подготовката им за демонтаж. Операцията започна със свалянето на капака на 2-ри реактор и изваждането на екраниращите касети от корпуса. Проблемът при нас не е скоростта за извършване на операциите, а безопасността, поясни Дилян Петров. В радиоактивната зона се влиза със специални предпазни средства, и то за определено време, тъй като стриктно следим дозовото натоварване на персонала, обясни шефът на ДП РАО.

След като бъде разглобено или нарязано, ниско- и средно радиоактивното оборудване минава през специализирано Съоръжение за освобождаване на материали от регулаторен контрол FRM02. То представлява специализиран комплекс от радиометър за гама-лъчението на материалите, автоматична система за подаването им и електроника, която анализира резултатите.

След като бъдат освободени от контрола на АЯР, част от материалите отиват за претопяване, а друга се продава на търгове за ползване от атомни и термични централи, обясни Петров.

След освобождаването на Машинна зала и други помещения, те ще бъдат отдавани под наем на фирми, тъй като са идеални за производствени и други дейности, поясни Дилян Петров. Дори системата за отопление на Машинна зала работи, така че тя може да се използва и през зимата. Един от наемателите ще е АЕЦ "Козлодуй", която ще използва част от помещенията за преработка на радиоактивни шламове и утайки. За целта ДП РАО обяви търг за избор на изпълнител, който да ремонтира покривите на Машинна зала и други сгради, като минималната цена е 500 хил. евро.
Допълнителни приходи ДП РАО очаква и от отдаването под наем на скъпата и модерна техника, с която разполага. Част от нея ще бъде и един 130-тонен кран "Либхер", какъвто АЕЦ "Козлодуй" няма и който при необходимост ДП РАО ще отдава на централата под наем. Централата ползва и услугите на акредитираната лаборатория на ДП РАО, за които също плаща.

За 50 млн.евро строим национално хранилище

Около 50 млн. евро ще струва изграждането на Национално хранилище за погребване на ниско и средно радиоактивни отпадъци (НХРАО).

Средствата за изграждането на НХРАО са основно от Международния фонд "Козлодуй" и частично - от националния фонд "Радиоактивни отпадъци".

Бъдещото НХРАО ще бъде изградено на площадка "Радиана" край АЕЦ "Козлодуй". Срокът за подаване на оферти в двустепенния конкурс изтече на 23 април, но тръжната комисия все още не обявява нито участници, нито победител.
От 16 до 30 април 2015 г. ДП РАО проведе обществени обсъждания на актуализирания Доклад за оценка на въздействието върху околната среда на НХРАО в 11 селища, като всички изказани мнения се вземат под внимание.
При изготвянето на техническия проект на хранилището е проучен опитът на вече закритото хранилище "Ламанш" в Северна Франция, както и на действащото испанско хранилище "Ел Кабрил".

"Ламанш" е разположено в центъра на винарски район, а зад оградата му растат лозите, обясни Ира Стефанова, ръководител на проекта за НХРАО. "Ел Кабрил" пък се намира недалеч от големия туристически център Кордоба, край гр. Фуентеовехуна, прочут с производството на висококачествен хамон - сушен свински бут, от прасета, отглеждани в близост до града.

Строителните работи на нашето хранилище "Радиана" ще започнат през март-април догодина, обясни Стефанова. Първият етап от хранилището трябва да бъде завършен през 2021 г. Капацитетът на НХРАО ще е 138 200 куб. метра и в него ще се съхраняват само средно и ниско радиоактивните отпадъци от демонтирането на четирите спрени от експлоатация малки реактора на АЕЦ "Козлодуй" ВВЕР 440, както и от всички източници на гама лъчения, използвани в медицината, индустрията и пр.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай