Вторник,

3 причини, които правят рецесията непредвидима

От: Стандарт -
1818
3 причини, които правят рецесията непредвидима
A
A
A
  • Меко или твърдо кацане в трудната криза?
  • Безработицата е на дъното, компаниите са богати, лихвите скачат

Няма две еднакви рецесии. Но потенциалната рецесия през 2022 г. изглежда като най-уникалната, която някога сме виждали.

Някои традиционни признаци на икономическо забавяне вече са пред нас. БВП на САЩ се сви две поредни тримесечия - определението от учебника за техническа рецесия. Междувременно активността в жилищното строителство се срина, докато доверието на потребителите е в най-ниската си точка от избухването на пандемията. В опит да укроти пазарите, президентът Джо Байдън каза, че нацията остава "на прав път".

Ето три големи причини, поради които предстоящата рецесия е различна, пише Инфосток.

Пазарът на труда е стабилен

В повечето рецесии икономическото производство и заетостта намаляват едновременно. По-ниските приходи принуждават бизнеса да съкращава персонала, което води до по-висока безработица. В крайна сметка по-високата безработица води до по-ниски потребителски разходи и това създава порочен кръг.

През 2022 г. обаче безработицата все още е рекордно ниска. Официалното ниво на безработица през юли беше 3,5% - което съответства на 50-годишно дъно, достигнато точно преди пандемията. Стабилният пазар на труда е "исторически необичаен" по време на рецесия, според икономисти от Goldman Sachs.

Този необичайно силен пазар на труда може да черпи сила от друг необичаен източник: корпоративната финансова сила.

Компаниите са богати на пари

Корпорациите виждат спад в продажбите и печалбите по време на рецесии. Този процес може вече да е започнал. Американските корпорации обаче поддържат печалби и седят върху огромни парични средства, навлизайки в тази рецесия.

Средният марж на печалба след облагане с данъци на американската корпорация в момента е около 16%. При традиционните рецесии този процент пада до едноцифрено число. Междувременно тези корпорации разполагат общо с над 4 трилиона долара в брой. Това е рекордно ниво и също много необичайно за рецесионна среда.

Компаниите може да са събрали тези средства по време на ерата на лесните пари и ниските лихвени проценти през последното десетилетие. Сега тези пари действат като буфер и биха могли да позволят на компаниите да задържат персонал въпреки икономическото забавяне.

Лихвите растат

Друг необичаен фактор за тази рецесия е ястребовата позиция на Федералния резерв. При повечето рецесии централната банка намалява лихвените проценти и добавя повече пари към икономиката, за да я стабилизира.

През 2022 г. обаче Фед агресивно повишава лихвите, за да ограничи инфлацията. Като се има предвид силата на пазара на труда и корпоративните баланси, централната банка може да има повече причини да продължи да повишава лихвите.

Какво следва?

"Това е неустойчиво", казва Джон Хилсенрат от WSJ. Той вярва, че едно от двете неща трябва да се случи, за да се разреши това несъответствие: или икономиката да се възстанови бързо, слагайки край на рецесията, или икономиката продължава да спада, принуждавайки работодателите да съкращават работни места.

Тези два сценария потенциално биха могли да бъдат "мекото кацане" и "твърдото кацане", които Фед спомена по-рано. Инвеститорите трябва да следят всички индикатори, за да видят кой сценарий се изпълнява, тъй като въздействието може да бъде сериозно.

Според анализаторите това може да е идеален момент за залагане на слаб растеж и технологични акции, ако се случи меко приземяване. При твърдо приземяване обаче инвеститорите може да се наложи да потърсят убежище в обезпечени с активи защитни акции като здравни компании и инвестиционни тръстове за недвижими имоти.

Икономиката на Европа поддава

Докато рецесията в САЩ е факт, за Европа тя е почти сигурна. Инфлацията наближава двуцифрени числа, а зимата с очакван недостиг на енергия бързо става все по-сигурна.

2022 г. трябваше да бъде звездната година на Европа. Еуфорично харчене на пари от страна на потребителите в комбинация с щедри държавни помощи се очакваше да задвижи икономиката и да завърне усещането за нормалност след две ужасни пандемични години.

Но всичко това се промени на 24 февруари с нахлуването на Русия в Украйна, пише в свой анализ Ройтерс. Нормалността изчезна и кризата стана постоянна. Макар и мрачна, тази перспектива вероятно ще се влоши допълнително, преди да настъпи значително подобрение през 2023 г.

"Кризата е новото нормално", казва Александър Бомпард, главен изпълнителен директор на френската верига супермаркети Carrefour. "Това, с което бяхме свикнали през последните десетилетия - ниска инфлация, международна търговия - свърши".

Промяната е драстична. Преди година повечето анализатори прогнозираха икономически растеж през 2022 г. от близо 5%. Сега зимната рецесия се превръща в основен случай. Инфлация в еврозоната.

Засегнати са както домакинствата, така и бизнесът, тъй като последиците от войната - високите цени на храните и енергийните продукти - сега се влошават от опустошителна суша и ниските речни нива, които затрудняват транспорта.

Невиждана инфлация от половин век

На равнище от 9% инфлацията в еврозоната е на нива, невиждани от половин век, и намалява покупателната способност, като натрупаните излишни пари отиват за бензин, природен газ и основни храни. Продажбите на дребно вече падат месеци преди началото на отоплителния сезон и купувачите ограничават покупките си. През юни обемите на продажбите на дребно са намалели с близо 4% спрямо година по-рано, водени от спад от 9% в Германия.

Потребителите се обръщат към дискаунт веригите и се отказват от висококачествени продукти, преминавайки към по-евтини марки и пропускайки някои покупки.

Досега предприятията се справят добре благодарение на ценовата си мощ поради постоянните ограничения на предлагането. Но енергоемките сектори вече са потърпевши. Близо половината от капацитета за топене на алуминий и цинк в Европа вече е изключен, а голяма част от производството на торове, което разчита на природен газ, е спряно.

Туризмът е рядко положително изключение благодарение на желанието на хората да похарчат част от натрупаните спестявания и да се насладят на първото си безгрижно лято от 2019 г. насам. Но дори туристическият сектор е затруднен от недостиг на капацитет и работна ръка, тъй като работниците, уволнени по време на пандемията, не желаят да се върнат.

Газовият шок

Тези проблеми вероятно ще се задълбочат, особено ако Русия намали допълнително износа на природен газ. "Газовият шок днес е много по-голям; той е почти двойно по-голям от шока през 70-те години с петрола", коментира Каролайн Бейн от Capital Economics. "Видяхме 10 до 11-кратно увеличение на спот цената на природния газ в Европа през последните две години", посочва тя.

Въпреки че ЕС има планове за ускоряване на прехода си към възобновяема енергия и отказ от руския газ до 2027 г., което да го направи по-устойчив в дългосрочен план, недостигът на доставки го принуждава да се стреми към 15% намаление на потреблението на газ тази година.

Но енергийната независимост има цена. За обикновените хора това ще означава по-студени домове и офиси в краткосрочен план. За предприятията - по-ниско производство, което допълнително подкопава растежа, особено в индустрията. Цените на газа на едро в Германия, най-голямата икономика в блока, са се увеличили пет пъти за една година. Ето защо много икономисти очакват Германия и Италия, като едни от икономиките с най-силна зависимост от газа, да навлязат скоро в рецесия.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com