20 000 евро наем за сергия на "Шан-з-Елизе"

Европейците ще похарчат Е5 млрд. за коледното си настроение

20 000 евро наем за сергия на "Шан-з-Елизе" | StandartNews.com

София. Французите ще похарчат близо 400 млн. евро по тазгодишните коледните базари. Такива са прогнозите на икономистите две седмици преди светлия християнски празник. 531 евро средно ще пръсне всяко домакинство, уточняват анализаторите. Те отбелязват, че за първи път от 2010 г. французите няма да бръкнат толкова дълбоко в джобовете си. Въпреки че интересът на посетителите не спада, здравето на съществуващите от 1990 г. във Франция коледни базари е разклатено, твърдят икономистите.

Тази година в страната отвориха 37 официални коледни базара, които трябва да посрещнат 26,8 млн. посетители. По брой на празничните изложения Франция се нарежда на второ място, като остава далеч след Германия с нейните 2234 базара.

"Секторът се държи добре и бележи ръст", коментира Оливие Давид, който е генерален директор на потребителския сайт Bons-de-Reduction.com. По думите му, в края на 2013-а французите ще похарчат по базарите 396 млн. евро за декорация, местни продукти и занаятчийски изделия, като този оборот расте с всяка изминала година. По този показател Франция се нарежда на трето място в света след Германия, чиито граждани ще пръснат 2,4 млрд. евро, и Великобритания, чиито поданици пък ще дадат 454 млн. евро за празничното си настроение. В САЩ коледните базари се надяват на оборот от 330 млн. евро, а в Полша - 272 млн. евро. На Стария континент тази година икономистите прогнозират продажбите да надвишат 5 млрд. евро.

Не всички коледни базари обаче се радват на успех. Във Франция десетте основни атракции могат да се похвалят със 72 на сто от приходите, или 288 млн. евро. В Страсбург, където е един от най-старите коледни базари във Франция, 2 млн. посетители от цял свят харчат по 67 евро на човек. В Париж коледните изложения са около 20. Най-голямото е в бизнес квартала Дефанс, следвано от базара на "Шан-з-Елизе". Сред успешните атракции са тези в Анже, Нант, Мец, Ремс и Лион. "На малките базари, където предлагането е по-ограничено, а туристическият интерес по-малък, посетителите харчат едва по 10 евро за сладкиш и чаша греяно вино", добавя Оливие Давид.

Анализаторите предупреждават, че един ден коледните базари могат да станат жертва на собствения си успех. "Разходите на търговците скачат непрекъснато и не се очаква тази тенденция да се промени. Тъй като посетители не липсват, търсенето на свободна площ нараства, а общините не се свенят да вдигат таксите си", продължава Оливие Давид. Кметството в Страсбург иска 1400 евро за палатка от 8 квадрата, а за по-големите павилиони цената стига до 7000 евро. В някои градове наемите за коледните базари стигат до 10 000 евро. В Бордо търговците трябва да се бръкнат между 3980 евро и 7960 евро в зависимост от размерите на палатката си и до 13 860 за павилион с лакомства. Подобни са тарифите в Тулуза Лион. А за сергия на най-красивото авеню в света - "Шан-з-Елизе", за 7 седмици ентусиастите трябва да са готови с от 10 000 до 20 000 евро за наем.

Нюрнберг се радва на греяно вино и вурстчета

Светът дължи на Германия традицията на коледните базари. През XVI в. те се появяват в източната част на Франция, като първият става факт в Страсбург през 1570 г. Днес коледни базари има по цял свят, дори и в Япония.
В Нюрнберг един от най-старите коледни базари в Германия отвори врати още на 29 ноември, давайки тон на празничния сезон в традиционен баварски стил. Стартът бе даден от Кристкинд - приказната фея, която раздава подаръци на децата в много райони на Германия. До навечерието на Коледа близо 200 сергии на базара ще привличат посетители сред местните и чужденците, които ще могат да си купят традиционни подаръци - дървени играчки, сладкиши, торти. "За първи път идвам на коледния базар в Нюрнберг и много се вълнувам. Той е най-известният в Германия, защото пази традицията жива. А греяното вино е просто чудесно", споделя Анина Ланге. Ароматът на греяното вино и прочутите нюрнбергски братвурстчета допринасят за празничната атмосфера. Коледният базар в Нюрнберг се споменава за пръв път в далечната 1628 г. Градът, който се намира в провинция Бавария, е известен със своите красиви сгради и с музея на играчките.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай