2 града с изненада в пазара с имоти

Пазарът с имоти с нормален темп на развитие

2 града с изненада в пазара с имоти | StandartNews.com

Сделките с имоти в България записаха четвърто поредно тримесечие спад в периода между април и юни, тенденция не подмина нито един голям град у нас. Издадените разрешения за строеж намаляват за второ поредно тримесечие в страната и в София, а заради по-ограниченото предлагане цените на жилищата все още не отчитат спад, но все пак забавят ръста си, съобщават от invesitor.bg

Ако може да се говори за изненади в данните за сделките с имоти на Агенцията по вписванията, това е Разлог, където се регистрират и сделките в Банско. Там през второто тримесечие беше отчетен ръст от 11% спрямо същия период на миналата година, а за полугодието той достига 4%. Но в почти всички областни градове обемите от сделки се свиват.

„В почти всички областни градове обемът от сделки намалява с между 5% и над 20%, но остава сериозен. Отчетените спадове са на фона на една от двете най-силни години за жилищния пазар през последните 15 години“, каза пред Investor.bg Добромир Ганев, председател на Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ) и основател на компанията „Форос“. Повечето градове обаче все още показват ръстове спрямо силния период от 2014 до 2019 г., когато пазарът беше определян като много добър, затова според него обемът от сделки през първото полугодие е обнадеждаващ.

Спадът в активността, отчетен от Агенцията по вписванията, не е изненада, след всеки пазарен връх се достига до плато и до умерено понижение впоследствие, счита Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на "Адрес Недвижими имоти". "Пазарът днес върви по умерения си, естествен ход – няма трескави покупки на имоти, но има реални сделки с хора, придобиващи имот, за да удовлетворят жилищните си нужди. Не регистрираме катаклизми на пазара, той се развива нормално и това е посоката, в която ще продължи поне до края на годината“, допълни тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай