16 млрд. долара изтекли нелегално от България

Банките да отказват да взимат пари от фирми фантоми, предлага американски експерт

16 млрд. долара изтекли нелегално от България | StandartNews.com

София. Нелегално изтеклите от България пари са по скоро около 16 млрд. долара, а не 38 милиарда. Това съобщи в интервю за БНР Кларк Гаскоан, говорител на "Глобъл Файненшъл Интегрити". От американската организация оповестиха тази седмица, че от България са изтекли близо 38 млрд. долара под формата на нелегални парични трансфери в периода 2001-2010 година.

Гаскоан обаче уточни, че организацията има различни методи на оценка на нелегалните парични потоци. „Според по-консервативните критерии от България са изтекли 15,8 млрд. долара. Ние по-скоро залагаме на тази цифра. Според по-малко консервативните - нелегалните пари са близо 40 млрд. долара. В тях обаче вероятно се включват и част от легалните парични потоци", обясни експертът.

Той допълни, че при по-консервативния метод се включват повече форми на нелегални пари, като преноса на кеш през границата в куфарчета или транзакции, които се извършват от една и съща страна и при които фактурите на внасящата и изнасящата страна съвпадат.

Гаскоан предлага държавата да създаде регулаторна рамка за банките, които да отказват пари с неясен собственик. „Правителството може да направи няколко неща. Едното от тях е да поиска от финансовите институции в страната да са наясно с реалните хора, които притежават фирмите, корпорациите, тръстовете на фондациите. И най-вече да не се толерират фирми фантоми. Това може да стане с регулаторна рамка на финансовите институции и те да отказват да приемат пари от хора, когато не знаят кои са те", обясни Кларк Гаскоан и посочи, че България е част от Европейския съюз, който също обмисля мерки в тази посока.

По думите му около 4,8 млрд. долара от нелегалните парични потоци от България идват от липсата на фактури при търговията. Това е техника за пране на пари, която се използва за пренос на нелегални потоци, но се прилага и за пренос на пари от избегнато данъчно облагане. Между 10 и 30 млрд. долара изтичат като нерегистрирани потоци, които често са от корупция и подкупи.

Според проучването потоците пари от държави като България отиват към развити икономики от същия регион. Трансфери от страната ни има към Кипър, Малта, Латвия, а също и Швейцария и Лихтенщайн в европейския данъчен рай, както и до финансови центрове като Лондон, Париж и дори Берлин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай