16 млн. лв. за суперкомпютъра, единствен на Балканите

След 3 години в София тех парк ще има поне 5 000 нови работни места за специалисти, които ще получава заплати над 7 000 лв., каза Плевнелиев

16 млн. лв. за суперкомпютъра, единствен на Балканите | StandartNews.com

"Даваме 16 млн. лева за единствения суперкомпютър на Балканите. Не сме мислили, че ще имаме този суперкомпютър, единствен в региона, много труд хвърлихме". Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на първа копка на сградата на  проекта, част от Европейската мрежа EuroHPC. Събитието се състоя в София тех Парк.

Страната ни успя да се пребори да стане домакин на една от осемте нови високопроизводителни машини в Европейския съюз. Основната цел на суперкомпютъра е да повиши конкурентоспособността на българската икономика, да ускори развитието на научноизследователски и иновационни дейности, базирайки се на съвременни методи за моделиране и симулиране на процеси от реалния живот.

Борисов бе посрещнат от бившия президент Росен Плевнелиев. Той отказа да отговаря на въпроси за презиндента Румен Радев. "Няма да говоря, после ще пишат пак, че водя войни", каза Борисов. Малко преди това се пошегува, че вече не носи телефони, а сутрин снима чекмеджета, дрешници, гардероби. 

Премиерът шеговито се обърна към ръководството на София тех парк да изчакат да приключи в средата на юли ретроградния Меркурий, а дотогава да оправят книжата по проекта, след което да започне строежът. 

„След не повече от 3 години тук ще има поне 5 000 нови работни места за високоплатени специалисти, които ще получава заплати по над 7 000 лв“, каза Плевнелиев на церемонията. Министър-председателят отправи въпрос към президента - дали в Гърция ни завиждат за суперкомпютъра, а Росен Плевнелиев отговори, че това наистина е факт и от южната ни съседка отчитат, че в този сектор сме далеч пред тях.

По думите на Борисов компютърът ще помага за разработването на лекарства, ще помогне на изследователите да напреднат с години. Осем такива са компютрите в Европа и те ще бъдат мрежа, т.е. ние ще сме част от най-мощната мрежа, коментира още Борисов.

На церемонията присъстваха още кметът Йорданка Фандъкова, еврокомисарят Мария Габриел, председателят на УС на София Тех Парк Петър Статев.

"Не сме и мислили, че ще имаме този суперкомпютър, единствени в целия регион.  Да благодарим и на Еврокомисията, която финансира проекта, посочи Борисов и припомни как преди време Плевнелиев му говорил един час за голата поляна на бившите казарми, а по това време Мария Габриел още тичала по поляните на Гоце Делчеве.

„Ние ще сме една от осемте държави в ЕС, в която ще има подобен суперкомпютър. Позиционирането му не е само за добър имидж на България. Бизнесът и науката са тези, които се възползват от този ресурс. Апелирам към вас - моля ви, натоварете го на 100%“, каза министърът на икономиката Емил Караниколов. По думите само вчера две компании, потенциални инвеститори, са се обърнали към икономическото ведомство за съдействиие.

„Преди две години България заяви, че иска да бъде регионален лидер и днес тя го доказва“, добави комисар Мария Габриел. Тя обяви, че суперкомпютърът може да превърне България в координационно звено на Балканите, което да привлича инвестиции и да създава иновационни продукти.  А кметът на София Йорданка Фандъкова допълни, че „инвестициите в технологии и образование са пътят на София и България“.

Очаква се през София Тех Парк да минава метрото, което да свързва БАН и Студентски град, за да може целият научен капацитет у нас да се възползва максимално от проекта. 

Проектът за високопроизводителната машина се реализира от консорциум „Петаскейл суперкомпютър – България“ с водещ партньор „София Тех Парк“ АД.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай