150 хил. души гледат налозите си в мрежата

150 хил. души гледат налозите си в мрежата | StandartNews.com

София. Над 150 хил. граждани и фирми имат свой персонален код за достъп до електронните услуги на Националната агенция за приходи. За първите 11 месеца на 2013 г. те са използвали над 2 млн. индивидуални е-услуги.

Персоналният идентификационен код (ПИК) е 12-цифров код, който осигурява безплатен достъп до електронни услуги на НАП, без да е необходимо купуването на електронен подпис. Кодът може да се получи от всяко физическо или юридическо лице в офисите на НАП по опростена и бърза процедура. Получавайки достъп до информационната система на НАП чрез ПИК, хората могат да проверяват дали техните работодатели внасят осигуровките им, какъв е осигурителният им доход, върху който се начисляват осигуровки, и дали са регистрирани трудовите им договори. Над 280 хил. са направените справки за актуално състояние на трудови договори за първите 11 месеца на 2013 г. Притежателите на ПИК могат да направят и електронна справка в сайта на НАП за всички свои задължения и плащания по данъчно-осигурителната си сметка.

Освен данни за дължими данъци и осигуровки, електронната услуга дава достъп и до информация за неплатени глоби и санкции, наложени от различни държавни органи и изпратени за принудително събиране в НАП. Чрез ПИК всеки гражданин може да поиска издаването на удостоверение или друг данъчен документ от НАП. По този начин над 40 хил. граждани са спестили лично посещение в приходната агенция за 11-те месеца на 2013 г. Освен финансовите ползи от е-услугите на НАП за данъкоплатците, е известно, че колкото по-ограничен е директният контакт между граждани и администрация, толкова по-нисък е корупционният риск.

Електрони формуляри пестят 330 млн. лв.

Електронните услуги на Националната агенция за приходи спестяват на гражданите и бизнеса над 330 млн. лв. годишно от път, време и опашки в офисите на НАП. Гражданите и бизнесът могат да ползват над 60 електронни услуги на НАП, а в агенцията по електронен път постъпват над 40 млн. документа годишно.

Национална агенция за приходите е държавната администрация, която предлага най-широк спектър електронни услуги на клиентите си. 80% от всички е-услуги, които се предлагат от държавната администрация, са на НАП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай