113 акта за нарушения от централата на "Ей и Ес"

113 акта за нарушения от централата на "Ей и Ес" | StandartNews.com

Не са проведени обществени поръчки за 105 млн. лв.

113 акта за нарушения са съставени на "Ей И Ес - 3С Марица-изток I" ЕООД гр. Гълъбово след проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция. Компанията е собственик на ТЕЦ "Ей и Ес Гълъбово". Нарушенията се изразяват в това, че в не са проведени 113 обществени поръчки на обща стойност 104,7 млн. лв. Проверката на АДФИ е обхванала периода 2013-2014 г. Проверено е спазването на законите в областта за обществените поръчки за строителство, доставка на стоки и услуги, както и сключените договори и плащанията по тях. Става въпрос за всичко, което е в приложното поле на Закона за обществените поръчки, обясниха от АДФИ пред "Стандарт". Обхванати са ремонтни дейности, покупка на емисионни кредити за замърсяване с въглероден диоксид, доставки на варовик и хидратна вар, доставки на химически продукти, на автомобили, оборудване, горива, масла, резервни части, огнеопорни тухли и цимент, смазочни препарати, преносими и стационарни компютри и др. Нарушения има и при ремонта на релсов път, поддръжка и ремонт на компютри, озеленяване и поддържане на озеленени площи и т.н.

За периода април-юни 2015 г. инспекторите на АДФИ са приключили 127 инспекции, като 66 от тях са извършени по постъпили в агенцията сигнали, а останалите 61 са въз основа на Годишния й план. В рамките на тримесечието финансовите инспектори са констатирали вреди за 372 298 лв., от които 90 820 лв. са възстановени по време на инспекциите. Установени са 141 случая на непроведени или неоснователно проведени обществени поръчки за 107 486 104 лв. За установените нарушения са съставени общо 315 акта.

НЕК загуби 253 млн. заради тока от AES

Значителни са загубите за НЕК от изкупуването на ток, произведен от ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово". Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова по време на парламентарния контрол. Данните на Петкова са, че през 2014 г. Националната електрическа компания (НЕК) в качеството й на обществен доставчик е изкупила енергия от централата на стойност 493 млн. лв., а приходите от реализацията й са 240 млн. лв., или загубите са към 253 млн. лв. Министърът припомни, че изкупуването на тока е по силата на подписаните дългосрочни договори с централата и НЕК. Теменужка Петкова съобщи и данни за изкупуването на ток от комбинираното производство на "Видахим". Преференциалната цена на компанията е 140 лв. за мегаватчас, а през 2014 г. от дружеството е изкупена енергия на стойност 37 млн. лв. Приходите за НЕК от реализирането на този ток са 27 млн. лв. Петкова посочи, че на фона на други предприятия "Видахим" не е големият проблем на енергетиката, но допълни, че компанията не произвежда електричество по високоефективен способ и това е причината вече да не се изкупува енергията от дружеството.

Отчетите на "Видахим" показват, че 90% от приходите на компанията са от продажба на ток, а не на автомобилни гуми, каквато е основната дейност на предприятието, припомни още Петкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай