Сряда,

$1 млрд. от САЩ и Англия да заобиколим Путин

От: Редакция -
6445
$1 млрд. от САЩ и Англия да заобиколим Путин
A
A
A

Два международни консорциума - от САЩ и Великобритания, планират да вложат 1 милиард долара в енергийни проекти в България.

“Това е голяма стъпка за България, защото очакваните инвестиции са около 1 милиард американски долара. Тези средства ще бъдат вложени в зелена енергия и в различни енергийни проекти“, заяви премиерът Кирил Петков, който присъства на церемония по подписването на Меморандум за разбирателство между Министерството на енергетиката и американските и английските инвеститори.

Министър-председателят изтъкна, че партньорите са избрали страната ни, защото виждат, че България върви в нова посока. „България с нулева толерантност към корупцията, България, в която правилата се зачитат“, допълни Петков.

Меморандумът регламентира сътрудничество между страните относно планирането и изпълнението на проекти за производство на чиста енергия, алтернативни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста енергия, развитие на ядрената енергетика.

Този тип инвестиции е един от начините да намалим зависимостта си от газ от управляваната от Владимир Путин Русия.

По-рано днес Кирил Петков обяви, че Еврокомисията ще обсъди предложението на България закупуването на природния газ да бъде направено заедно с всички страни членки и по този начин да се свали цената.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички