$1 млрд. от САЩ и Англия да заобиколим Путин

Инвестират в алтернативни доставки на газ и ядрена енергия

$1 млрд. от САЩ и Англия да заобиколим Путин | StandartNews.com

Два международни консорциума - от САЩ и Великобритания, планират да вложат 1 милиард долара в енергийни проекти в България.

“Това е голяма стъпка за България, защото очакваните инвестиции са около 1 милиард американски долара. Тези средства ще бъдат вложени в зелена енергия и в различни енергийни проекти“, заяви премиерът Кирил Петков, който присъства на церемония по подписването на Меморандум за разбирателство между Министерството на енергетиката и американските и английските инвеститори.

Министър-председателят изтъкна, че партньорите са избрали страната ни, защото виждат, че България върви в нова посока. „България с нулева толерантност към корупцията, България, в която правилата се зачитат“, допълни Петков.

Меморандумът регламентира сътрудничество между страните относно планирането и изпълнението на проекти за производство на чиста енергия, алтернативни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста енергия, развитие на ядрената енергетика.

Този тип инвестиции е един от начините да намалим зависимостта си от газ от управляваната от Владимир Путин Русия.

По-рано днес Кирил Петков обяви, че Еврокомисията ще обсъди предложението на България закупуването на природния газ да бъде направено заедно с всички страни членки и по този начин да се свали цената.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай