1 лв. e изкупната цена на черешите в Кюстендилско

Към момента на пунктовете в общината, които вече са 54, се изкупуват основно руйни череши

1 лв. e изкупната цена на черешите в Кюстендилско | StandartNews.com

Изкупната цена за килограм череши в Кюстендилско е достигнала 1 лев, обявиха местни производители, цитирани от „Монитор“. Към момента на пунктовете в общината, които вече са 54, се изкупуват основно руйни череши.

„За първа година цената достига до 1 лв. Ранните череши се изкупуваха по 60 ст., а през миналата година в разгара на кампанията най-хубавите плодове се купуваха по 80 ст. за кг.“, коментира местен изкупвач.

Масово в Кюстендилско черешите се изкупуват за италианска фирма, като изискването е те да не бъдат напълно узрели и да са с диаметър 17-18 мм. „Когато черешата не е напълно узряла е по-лесна за обработка. Самите плодове нямат голяма трайност и в момента това е изискването. След седмица не се знае какво ще бъде“, твърди друг изкупвач на плодове. Малцина успяха да изкарат пари от продажбата на ранните сортове череши. Въпреки, че по пазари и тържища те достигнаха до цена от 2.50 лв. за кг., на пунктовете ги взимаха по 60 ст. и то не всички плодове.

„Част от хората си ги сложиха за ракия. Ранните сортове не са сред най-отглежданите в региона. Как човек да ги даде по 60 ст., като само берачите искат по 40 ст. за кг. Дано сега новата цена да се задържи по-дълго време, за да хората да имат възвръщаемост на разходите. Дъждовете в момента се оказаха пагубно за продукцията. Голяма част от плодовете са напукани“, твърди 54-годишен земеделски производител.

По данни от Общинската администрация в 24 села в Кюстендилско се изкупуват череши. Отново те се приемат само срещу представен документ за собственост. Отделно от това при наемане на берачи собствениците или ползвателите на черешови насаждения ще трябва да осигуряват непрекъснато техен представител, който да ги придвижва от и до изходния пункт в началото и края на работния ден.

В началото на този месец започна и засилена охрана по черешовите масиви в региона. Плодовете се охраняват от полицаи, военни и жандармерия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай