Руснаци купили имоти по морето за $5 млрд.

Внасяме 6 пъти повече отколкото изнасяме

Руснаци купили имоти по морето за $5 млрд. | StandartNews.com

5 милиарда долара са вложили руснаците в недвижими имоти по морето ни. Това твърди в анализ РИА НОВОСТИ. Агенцията традиционно пуска обзор на двустранните отношения между България и Русия преди всяка среща между президентите Румен Радев и Владимир Путин.

300 000 руснаци са избрали България за свой втори дом, над 500 000 са туристите, които са почивали на Черноморието ни миналата година.

2018 година е била най-слаба в двустранните икономически отношения, става ясно още от справката. Близо 3,5 милиарда долара е стокообменът, като ръста спрямо предишната година е едва 0,5 процента. Година по-рано, през 2017 година, увеличението е с 23,5 процента. Съживяване на търговията се наблюдава от януари досега с ръст от 2,8 процента, заяви днес президентът Радев.

Дисбалансът в търговията продължава да е огромен. Вносът от Русия е 2,944 милиарда доллара, а износът ни е едва 525,3 милиона долара. Суровините от Русия са 80 процента от вноса, а в експорта ни най-голям дял заемат машини, оборудване, метали и химическа продукция.

За миналата година Русия е доставила на България 3,17 милиарда куб. м. природен газ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай