Германия със страшно предупреждение: Иде глад

Посланието идва преди срещата на лидурите от Г-7

Германия със страшно предупреждение: Иде глад | StandartNews.com

Светът е изправен пред глобална криза с глада - това е посланието, идващо от Германия, която е домакин на ключовата среща на върта на Г-7 в Баварските Алпи този уикенд, съобщава euronews.com.

Войната в украйна усложнява реакцията на Г-7 и други световни лидери. Около 20 милиона тона зърно остават блокирани в Украйна и това, заедно с високите цени на енергията, увеличава световните цени на граните. "Това е криза с глада, която се очертава пред нас като животозастрашаваща вълна. Някои от причините не са нови: регионални конфликти, особено в Афганистан, суша, последици от кризата с климата, а също така и, последиците от Covid -19, но войната на Русия срещу Украйна превърна тази вълна в цунами", каза днес германският външен министър Аналена Бербок. 

Въпросът е дали седемте най-богати страни в света, както и други държави, ще се ангажират да плащат достатъчно хранителна помощ, за да подпомагат най-бедните хора в света. Беърбок каза още, че твърдението на Москва, че западните санкции, наложени заради руската инвазия в Украйна, са виновни за недостига на храна, е „напълно несъстоятелно“.

Както войната, така и кризата с глада ще бъдат обсъдени на срещата на лидерите на Г-7, които представляват Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Обединеното кралство и САЩ. ЕС също е гост и се представлява съвместно от председателя на Европейския съвет и председателя на Европейската комисия. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш отиде още по-далеч в петък в изказването си. Той каза, че светът е изправен пред „катастрофа“ поради нарастващия недостиг на храна по целия свят.

„Има реален риск през 2022 г. да има глад“, каза той във видеообръщение до служители от десетки богати и развиващи се страни, събрани в Берлин. „И 2023 г. може да бъде още по-лошо. Агенцията на ООН по храните Световната хранителна програма съобщи какво трябва световните лидери, включително Г-7, да направят.

Гутериш отбеляза, че реколтите в Азия, Африка и Америка ще бъдат засегнати, тъй като фермерите по света се борят да се справят с нарастващите цени на торовете и енергията. „Проблемите с достъпа до храна тази година могат да се превърнат в глобален недостиг на храна за следващата година“, каза той. „Нито една страна няма да бъде имунизирана срещу социалните и икономически последици от подобна катастрофа", каза още той.

Гутериш уточни, че преговарящите на ООН работят по сделка, която ще позволи на Украйна да изнася храни, включително през Черно море, и ще позволи на Русия да доставя храни и торове на световните пазари без ограничения. Той също така призова за облекчаване на дълга на бедните страни, за да помогне за поддържането на икономиките им, и за частния сектор, за да помогне за стабилизирането на световните пазари на храни.

Снимка: pixabay.com

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай